Trend Szigorúbban ellenőrzik Amerikában az autonóm járműveket

Szigorúbban ellenőrzik Amerikában az autonóm járműveket

autopro.hu/P.B. | 2021.07.02 10:17

Szigorúbban ellenőrzik Amerikában az autonóm járműveket

Fotó: BMW Group Media Site

Az eddiginél szigorúbban fogják vizsgálni az amerikai hatóságok az autonóm funkcióval rendelkező járművek baleseteit. Súlyosabb esetekben már egy napon belül jelenteni kell a balesetet, de a kisebb koccanásokról is be kell számolni.

Hirdetés

Az új rendelet értelmében a kettesszintű, vagy annál magasabb szinttel rendelkező autonóm járművek baleseteiről a gyártóknak jelentést kell tenniük a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA), azaz az NKH amerikai megfelelője felé.

Ez egy komoly szigorítás az eddigiekhez képest. Korábban a hatóság maga vizsgálta ki az ilyen eseteket, illetve a gyártókon múlt, hogy tesznek-e egyáltalán jelentést a balesetekről. A vezetési asszisztencia esetleges hibájából fakadó balesetek kivizsgálása a helyi hatóságok dolga volt.

A biztonság a legfontosabb

Az NHTSA számára a biztonság mindennél fontosabb, a balesetek jelentése pedig segít mielőbb kideríteni az esetleges hibákat az önvezető funkciókkal kapcsolatban – mondta a szigorításról Steven Cliff, a hatóság megbízott vezetője.

Pete Buttigieg közlekedési miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy hatékonyabbá kell tenni az ellenőrzést a meglévő hatóságok segítségével, fejlesztésével.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A gyártóknak legkésőbb egy nappal azután jelentést kell tenniük a hatóságok felé, hogy a balesetről tudomást szereztek, abban az esetben, ha halálos, vagy súlyos sérüléssel járó baleset történt egy részben autonóm járművel.

Havonta jelentést kell tenniük minden egyéb balesetről, koccanásról, amiben érintett volt egy részben önvezető autó.

A jelentéseket mindig frissíteniük kell a gyártóknak, ha új információkhoz jutnak. A jelentéseket elektronikus úton kell tenni az NHTSA szabványai szerint – írja a Forbes.

Kiemelt Partnereink