Trend Szenzorokkal méri az utastér levegőjének minőségét a Škoda

Szenzorokkal méri az utastér levegőjének minőségét a Škoda

autopro.hu/V.M. | 2020.04.18 12:20

Szenzorokkal méri az utastér levegőjének minőségét a Škoda

Fotó: skoda-storyboard.com

Itt a tavasz, és bár a koronavírus-járvány miatt mostanában kevesebbet mozdulunk ki, a pollenek így is egyre többünknek okozhatnak kellemetlenségeket. Autóinkban a pollenszűrő cseréjével védekezhetünk. A Škoda azonban ennél is tovább ment, Climatronic Air Care System nevű rendszere ugyanis folyamatosan figyelemmel kíséri a belsőtér levegőjének minőségét, illetve annak tisztán tartásáról is gondoskodik.

Hirdetés

2016-ban 150 milliónál is többen szenvedtek valamilyen allergiától csak az Európai Unióban. Egy tüsszentés óránként 50 kilométeres sebesség mellett azt jelenti, hogy a vezető körülbelül harminc métert tesz meg úgy, hogy nem tudja nyomon követni mi történik előtte és a tágabb környezetében. Ezek a számok jól érzékeltetik annak a problémának a súlyosságát, amit az allergének okoznak.

A pollenek és a rossz szagok ellen is véd

A Škoda Climatronic Air Care System, vagyis a Climatronic Levegőtisztítő Rendszer segítséget jelenthet az allergiában szenvedőknek. Érzékelői folyamatosan mérik az autó utasterének levegőminőségét és páratartalmát. Túl magas szennyezettség felett automatikusan bekapcsol a levegőkeringetés, aminek köszönhetően nem juthatnak be további szennyező anyagok, a bent lévő levegő pedig szűrőkön áthaladva tisztává válik. A levegőrészecskék aktív szenes szűrőn haladnak át, mely a szilárd részecskéket, polleneket, valamint a kellemetlen szagokat is kiszűri. A rendszer a szélvédőmosó használata után is működésbe lép, amennyiben úgy érzékeli, hogy az ablakmosó folyadék szaga az utastérbe áramlott. A fejlesztés az Octavia, Karoq, Kodiaq és Superb modellekhez választható.

A cseh autógyártó a minden típusában elérhető alap, a levegőt a szilárd részecskéktől megtisztító szűrő mellett kettő másikat is kínál. Ezek egyike az aktív szenes szűrő, mely a legnagyobb szűrőkapacitással rendelkezik, a másik, legösszetettebb pedig az aktív szenes részen felül egy olyan réteggel is el van látva, mely képes az allergének felfogására.

Nem mindegy hol vezetünk

A Škoda légkondicionáló-fejlesztését koordináló Jan Hrnčíř szerint azokban az országokban, ahol a levegő szennyezettsége alacsonyabb, a pollenszűrőket elég kétévente vagy 60 ezer kilométerenként cserélni. Máshol viszont ajánlott évente vagy 30 ezer kilométerenként elvégezni a műveletet.

Jan Hrnčíř a Škoda Climatronic légkondicionáló rendszeréről is beszélt. Mint elmondta, a rendszer amellett, hogy tartja a beállított hőmérsékletet, megakadályozza az ablakok bepárásodását, anélkül, hogy ahhoz a vezetőnek állítani kellene a levegőbefúvás irányán vagy erején. Ezek által lehetővé teszi, hogy a vezető csak az útra figyeljen.

Kiemelt Partnereink