Trend Szárnyal az akku alapanyagok piaca

Szárnyal az akku alapanyagok piaca

autopro.hu/P.B. | 2021.01.12 09:20

Szárnyal az akku alapanyagok piaca

Fotó: Twitter/discover_ev

A Tesla közel félmillió autót adott el 2020-ban, de nem a kaliforniai vállalat volt az egyetlen, aki ontotta magából az elektromos járműveket. Nem meglepő, hogy ez a folyamat húzta magával az úgynevezett akkumulátor fémek iránti kereslet növekedését is.

Hirdetés

Bár a Tesla nem érte el Elon Musk célját, és nem sikerült 500 ezer elektromos autót értékesítenie 2020-ban, a cél meglehetősen közel volt: 499 ezernél is több járművet adott el a vállalat, míg a legyártott autók száma az 509 ezret is elérte. Ennek megfelelően a Tesla részvényei is szárnyalnak, az év végén ebben még az amerikai elnökválasztás eredménye is segítette a vállalatot, hiszen elemzők (és önmaga állítása) szerint Joe Biden személyében a környezetvédelem – és így az elektromobilitás – iránt jobban elkötelezett elnököt iktathatnak be januárban az Egyesült Államokban.

A Tesla persze nem az egyetlen komoly szereplő az elektromos járművek piacán, egyre több tradicionális OEM fordul az elektromobilitás felé. Hogy csak egy példát említsünk: a Volkswagen kifejezett célja a Tesla megelőzése az elektromos autók terepén.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy az úgynevezett akkumulátor fémek (nikkel, kobalt, lítium, grafit) iránt is nőtt a kereslet, így az ezek bányászatával foglalkozó vállalat részvényei is egyre többet érnek. Pedig a folyamat nem ennyire egyértelmű – írja a Forbes.

Egyszer már ráfáztak a befektetők az akkumulátor fémekkel

A Forbes cikkében emlékeztet arra, hogy 2017-ben egyszer már jelentősen nőtt a nikkel, kobalt, lítium és grafit bányászatával és kutatásával foglalkozó tőzsdei vállalatok értéke az elektromobilitás terjedésével párhuzamban. Ám a fémek iránti kereslet túl gyorsan nőtt, az elektromos járművek nem fogytak elég gyorsan, így ez a lufi kipukkadt.

Ugyanakkor szakértők szerint most nem kell hasonlóra számítani, ugyanis tényleg nő az elektromos autók iránti kereslet az Egyesült Államokban és globálisan is. Ennek egyik fő húzóereje a Tesla, de fontos az is, hogy más gyártók is beszálltak a versenybe.

Az akkumulátor fémek piaca tehát újraéledt az elektromobilitás szerepének növekedésével, az ezzel foglalkozó vállalatok tőzsdepiaci értéke is várhatóan tovább fog növekedni az idén.

Kiemelt Partnereink