Trend Számtalan lehetőséget kínál a hidrogén üzemanyagcella

Számtalan lehetőséget kínál a hidrogén üzemanyagcella

autopro.hu/H.J. | 2020.03.04 07:23

Számtalan lehetőséget kínál a hidrogén üzemanyagcella

Fotó: fuelcellenergy.com

Számos lehetőséget rejt magában a hidrogén üzemanyagcellás technológia. A szén-dioxid mentes energiaforrás elengedhetetlen hozzávalója egy zöldebb jövőnek, hiszen a károsanyag-kibocsátás csökkentés mellett az energiatermelés megkönnyítésében is nagy szerepet játszhatnak a hidrogéncellás eszközök.

Hirdetés

Számos lehetőséget rejteget magában a hidrogén üzemanyagcellás technológia. A szén-dioxid mentes energiaforrás elengedhetetlen hozzávalója egy zöldebb jövőnek, hiszen a károsanyag-kibocsátás csökkentés mellett az energiatermelés megkönnyítésében is nagy szerepet játszhatnak a hidrogéncellás eszközök.

Az üzemanyagcella egy olyan eszköz, amely a molekulákban tárolt energiát elektromos energiává alakítja át. Az üzemanyagcella vizet, elektromosságot és hőt termel, károsanyag-kibocsátás nélkül – a folyamat egyetlen mellékterméke az ártalmatlan vízgőz. Az eszköz működéséhez kizárólag oxigénre és hidrogénre van szükség –előbbi megtalálható a légkörben, utóbbi pedig elektrolízissel állítható elő.

Hódít az autóiparban

Az üzemanyagcellák egyik legszéleskörűbb alkalmazása az autóiparban figyelhető meg. Számos márka dolgozik az üzemanyagcellás technológia fejlesztésén – a hosszútávú cél többek között a hidrogénüzemű flották fenntartása.

Az elektromos-járművek segíthetnek a közúti közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás és légszennyezés csökkentésében. Azonban a töltési hálózat jelentős fejlesztésére lenne szükség ahhoz, hogy az elektromos autók közlekedése ténylegesen elérhetővé váljon.

Az üzemanyagcellás modellek alternatívaként szolgálhatnak erre a helyzetre – mivel saját maguk termelnek villamos energiát, ezért nincsen szükség külső áramforrásra.

A Toyota Mirai kibocsátásmentes, hidrogén üzemanyagcellás modelljei.

A Toyota Mirai kibocsátásmentes, hidrogén üzemanyagcellás modelljei. | Fotó: pressroom.toyota.com

A hidrogén-infrastruktúra egyelőre még nem elég fejlett, és a hidrogénüzemű járművek költségei is az egekben vannak. A kereslet azonban egyre inkább növekszik, így hamarosan beindulhat a tömegtermelés és az árak csökkenése.

További előny: hordozhatóság

A technológiai és autóipari vállalatok egyaránt tisztában vannak a lítiumion-akkumulátorok korlátaival, azonban hiába spórolnak az energiával a chipek és az operációs rendszerek, energia-kapacitásaik továbbra is korlátozottak.

Megoldást jelenthet erre a problémára az üzemanyagcella, mely bármely hordozható akkumulátoros eszközhöz felhasználható. A hidrogéncella folyamatos energiatermelésének köszönhetően az okostelefonok, a laptopok, de még a hallókészülékek energiaellátása is biztosított lehet.

A Von Ardenne ipari vállalat üzemanyagcellákat gyártó berendezésének terve.

A Von Ardenne ipari vállalat üzemanyagcellákat gyártó berendezésének terve. | Fotó: twitter.com/VONARDENNE

A védelmi szektor is nagy hasznát veheti az üzemanyagcellás technológiának, amely több mint háromszorosára növelheti a drónok repülési idejét, emellett a katonák által hordozott akkumulátorok tömege is 15 kg-ról 1-2 kg-ra csökkenhet.

Állandó, helyhez kötött hidrogéncellák

A hordozható megoldásokon kívül az üzemanyagcellákat helyhez kötve is felhasználhatják. A cellákat általában az elektromos hálózathoz csatlakoztatják, vagy hálózattól független hő- és villamosenergia-generátorokként telepítik, amelyek tiszta energiát biztosítanak a házak, vállalkozások, távközlési hálózatok és közművek számára. Mivel ezek az eszközök csendesek és kevesebb szennyező anyagot termelnek, mint a hagyományos energiatermelő technológiák, szinte bárhová felszerelhetők.

A FuelCell Energy energiaszolgáltató vállalat egyik telephelye.

A FuelCell Energy energiaszolgáltató vállalat egyik telephelye. | Fotó: fuelcellenergy.com

A dél-koreai Hwasung városban a Gyeonggi Green Energy üzemanyagcella-park jelenleg a világ legnagyobb ilyen telephelye – 59 megawatt kapacitással a létesítmény a dél-koreai villamosenergia-hálózatba megújuló energiát, a környék fűtési rendszerébe pedig hőt szállít.

Az üzemanyagcellák természeti katasztrófák esetén is nagy segítséget nyújthatnak. Mivel távolról megfigyelhetők és ellenőrizhetők, így ideális tartalékforrássá válhatnak sokféle energiafelhasználáshoz.

Hosszú még az út

A hidrogén üzemanyagcellák tiszta, mégis rendkívül hatékony energiát tudnak szolgáltatni számos alkalmazás esetében – a technológia előtérbe jutása és fejlesztése érdekében azonban nagyszabású együttműködésekre lenne szükség. Ilyen azonban egyelőre még nem létezik – olvasható az automation.com oldalán.

Kiemelt Partnereink