Trend Soha nem hallott minőségre emelné hangrendszerét az Audi

Soha nem hallott minőségre emelné hangrendszerét az Audi

autopro.hu/P.B. | 2021.05.18 04:23

Soha nem hallott minőségre emelné hangrendszerét az Audi

Fotó: Audi Mediacenter

Akár zenéről, akár a navigációs rendszerről vagy éppen egy figyelmeztető hangról legyen szó, az Audi hangmérnökei tökéletes hangzást szeretnének az utastérbe. A cél nem kisebb, mint a teljes mértékben természetes hangzás elérése.

Hirdetés

Ha autóvásárlásról van szó, akkor sokan vannak, akik komoly hangsúlyt fektetnek a jármű audiorendszerére, a hangzásra. Ez nem véletlen, ugyanis az autó az a hely, ahol különösen szívesen hallgat az ember rádiót vagy zenét – egy, az Audi által idézett felmérés szerint a sofőrök 70 százaléka szívesen hallgat zenét vezetés közben.

A technológia fejlődésével az emberek elvárása is nő: olyan minőségben szeretnének zenét hallgatni az autóban, mint otthon például egy hifi segítségével. Ez viszont komoly kihívást jelent az autógyártók számára, ugyanis az autók utastere rendkívül nehéz, összetett akusztikai környezetnek minősül – hogy csak egy példát említsünk: a hallgatók nem egyforma távolságban ülnek a hangszóróktól, és a fülük is eltérő távolságban van azoktól.

Digitális jelfeldolgozás

Az Audi szakértői digitális jelfeldolgozással lényegében személyre szabják a hangokat. A beépítendő hangszórókat különböző módszerekkel vizsgálják, és a frekvenciaátvitel alapján javítanak rajtuk. A neheze csak ezután jön, amikor a hangot „megtervezik”.

A tervezők úgy állítják be a hangsávokat, hogy egy tipikus, mégis egyedi, Audi-hang jöjjön létre. Ennek érdekében az OEM évek óta együttműködik például a Bang&Olufsen nevű céggel. Részben a partnerek között, részben az Audi ezzel foglalkozó szakemberei között is találni olyanokat, akik a zeneiparból érkeztek az autóiparba, ez is az egyik nyitja a tökéletes tervezésnek.

Az objektivitás érdekében az elkészült hangokat az Audi még egy független bizottságnak is megmutatja, akik jó esetben az áldásukat adják az elkészült műre.

A kiterjesztés is fontos

Az sem mindegy, milyen forrásból érkezik a hang. A pár évvel ezelőtt még népszerű MP3-as kiterjesztés például nem megfelelő az Audi hangrendszerében. Ugyanakkor a streamingszolgáltatók (mint például a Spotify vagy Amazon Music) olyan kiterjesztéssel dolgoznak, ami kellően jó minőséget biztosít, akárcsak a 16 és 24 bites CD-k.

Az Audi legújabb, PPE platformra épülő modelljeiben már olyan átalakítóegység is lesz, ami feleslegessé teszi az okostelefonokon, streamen hallgatott zenét például a Bluetooth segítségével össze kelljen kapcsolni az autóval.

Autóiban 2019 óta a saját fejlesztésű soundCUBE szoftvert használja a lehető legjobb minőségű hangrendszer érdekében.

Kiemelt Partnereink