Trend New York is véget vetne a fosszilis hajtások korszakának

New York is véget vetne a fosszilis hajtások korszakának

autopro.hu/V.M. | 2021.09.10 12:18

New York is véget vetne a fosszilis hajtások korszakának

Fotó: Pexels

News York állam kormányzója egy olyan törvénytervezetet írt alá, ami szerint 2035-től csak kibocsátásmentes új személyautókat és kishaszonjárműveket lehet forgalomba helyezni, véget vetve onnantól a fosszilis üzemanyagot használó járművek eladásainak.

Hirdetés

A Kathy Hochul kormányzó által törvénybe iktatott tervezet a 2035-ös dátum teljesítése érdekében új regulációk alkotását írja elő. Továbbá tartalmazza, hogy 2045-re a közepes és nehéz tehergépjárműveket is csak zéró kibocsátású hajtáslánccal lehessen forgalomba hozni az állam területén.

A 2035-ös céldátummal a keleti parti állam Kalifornia példáját követi. Utóbbi kormányzója, Gavin Newsom tavaly írt alá egy rendelkezést, ami 2035-től kizárólag emissziómentes új autók forgalomba állítását teszi lehetővé.

Az amerikai kormányzat egyébként csakugyan a kibocsátásmentes, a technológia mai állása szerint leginkább elektromos járművek arányának növelésén dolgozik: Joe Biden augusztusban egy elnöki rendeletet írt alá, ami azt célozza, hogy 2030-ra az újautó-eladások felét elektromos modellek tegyék ki.

Ugyanakkor az amerikai elnök eddig elzárkózott attól, hogy a fosszilis üzemanyaggal hajtott autók értékesítését országos szinten betiltsa 2035-től, annak ellenére, hogy korábban New York, Kalifornia és tíz másik állam is arra kérte.

Néhány év, és kezdődik a teherautók elektrifikálása

A Reuters szerint a New York által elfogadott törvényben az áll, hogy 2025-től az államban értékesített új közepes és nehéz tehergépjárművek növekvő hányadának kell majd emissziómentesnek lennie.

Ezenkívül külön foglalkozik az off-road használatra tervezett járművekkel, melyekből 2035-től szintén csak kibocsátásmentes típusokat lehet forgalomba hozni.

Kiemelt Partnereink