Trend Németországban már realitás a hidrogénes kamion

Németországban már realitás a hidrogénes kamion

autopro.hu/F.M. | 2023.05.08 04:20

Németországban már realitás a hidrogénes kamion

Fotó: Quantron

Míg a hidrogénalapú hajtás a személygépjárművek esetében csak a jövő zenéje, a logisztikai ágazatban kulcsszerepbe kerülhet. A német Quantron vállalat az egyik éllovas ezen a területen és most prezentál egy világszerte egyedülálló üzemanyagcella-technológiás nehézgépjárművet.

Hirdetés

A Quantron új, nagy teherbírású kamionja 54 kilogrammos hidrogén tárkapacitással rendelkezik és ezzel körülbelül 700 kilométeres hatótávolságra képes. A kissé bonyolult nevű Quantron QHM FCEV AERO jármű két darab 120 kilowattos üzemanyagcellával rendelkezik. Ezeket az egyik befektető, a kanadai Ballard Power és maga a Quantron biztosítja.

A kamiont a fejlesztők a maximális hatékonyság eléréséhez fejlesztették ki. Így került bele végül egy saját fejlesztésű energiamenedzsment-rendszer és ennek köszönhető az aerodinamikailag optimalizált dizájn – a légellenállas csökkentése a hatótáv növekedésével jár együtt.

Az üzemanyagcella lassan lehagyja az akkut

A gyártó szerint ez az egyetlen üzemanyagcellás nyergesvontató a piacon, amelynek használhatósága nem ismer korlátokat: minden hagyományos pótkocsi típust korlátlanul be tud fogadni. A norvég piacra pedig az ott áthidalandó hatalmas távolságok miatt már tervezés alatt áll egy kétszer akkora tankkapacitású verzió, amely az 1500 kilométeres hatótávot is elérheti.

A Quantron viszont nem csak kamiongyártóként, hanem szolgáltatóként is szeretne tevékenykedni. A a Quantron-as-a-Service (QaaS) nevű szolgáltatás kínálatába tartoznak digitális és fizikai tevékenységek is . Mindez teljes mértékben kiszolgálja a mobilitási ágazat igényeit a biztosítást, a flottamenedzsmentet, az ügyfélszolgálatot, a közúti segítségnyújtást és az energetikai infrastruktúrát is beleértve.

Komoly célok

Az Quantron ambiciózus célkitűzése a technológiai vezető szerep elérése a hidrogén üzemanyagcellás járművek szegmensében a teljesítmény, hasznos tömeg és hatótávolság terén egyaránt. Emellett fontos cél a megbízható hidrogénellátás megteremtése is.

A vállalat filozófiája szerint ezek lehetővé teszik a felhasználók számára a problémamentes, nagy távolságú útvonalakon való karbonsemleges szállítmányozást – írja az eFahrer.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink