Trend Németország az e-mobilitás vesztese lehet

Németország az e-mobilitás vesztese lehet

autopro.hu/P.B. | 2022.07.16 12:21

Németország az e-mobilitás vesztese lehet

Fotó: Bosch

Egyértelmű tendencia az elektromos átállás, bár a világ különböző részein, sőt az egyes uniós tagállamokban is eltérő sebességgel zajlik. Egy friss tanulmány szerint az autógyártók felkészültek az átállásra, azonban Németország komolyan ráfázhat a folyamatra.

Hirdetés

Az energiaválság paradox helyzetet teremtett Németországban, ráadásul a magas bérköltségek miatt a gyártók sem biztos, hogy az elektromobilitás korszakában is ott maradnának az országban. Így könnyen lehet, hogy Németország nem a nyertese, hanem a vesztese lesz az egyre egyértelműbb elektromos átállásnak. A szintetikus üzemanyagok jelenthetnek kiutat.

Miközben a német kormány kategorikusan kizárja az atomenergia használatát, az elektromobilitásra való átállást szeretnék felpörgetni. Ez egy paradox állapotot eredményezhet, hiszen jelenleg a fosszilis energiahordozókra kénytelen támaszkodni az ország, ráadásul az orosz gáztól való minél kisebb függőség is cél. A megújuló energiaforrások használatát ugyan jelentősen felpörgetik, ám azok ingadozása miatt szükség van tartalék erőforrásokra is. Az elektromos autózás terjedésével a töltés miatt még nagyobb lesz az energiaigény, amit így nehéz lesz kiszolgálni – véli a Focus.

Nehéz elképzelni, mi lesz 2035 után

A Deutsche Bank friss tanulmánya szerint komoly változások kellenek ahhoz, hogy 2035 után csak elektromos új autókat helyezzenek forgalomba – bár ott a lehetőség a belső égésű motorok előtt is, egyelőre ez egy marginális szegmensnek tűnik, a legtöbb gyártó az elektromobilitás mellett tette le a voksát.

Ugyanakkor jelentős különbség van az e-autók terjedésében az EU-n belül, ez ráadásul összefügg a vagyoni helyzettel. Hollandiában, Ausztriában, Németországban és a skandináv államokban a 10-15 százalékot is meghaladja az elektromos autók piaci részesedése, addig a déli és keleti országokban az 5 százalékot sem éri el. Emellett sokat számítanak az állami támogatások és adókedvezmények is, amik hiányában sokkal kevésbé vesznek elektromos autókat az emberek.

Munkahelyek szűnnek meg

Az elektromos átállás új munkahelyeket teremt az új gyárakkal - lásd Tesla és VW – és az új kutatási területekkel. Ugyanakkor meg is szüntet állásokat, hiszen az elektromos autókhoz kevesebb alkatrész, kevesebb karbantartás és kevesebb beszállító szükséges.

Az összkép pedig nem túl rózsás a kutatás szerint: „az értékteremtési és foglalkoztatási strukturális változásoknak a nettó egyenlege Németországban negatív lesz” – összegeznek az elemzők. Figyelmeztetőjel lehet a Ford nemrégiben hozott döntése: ahogyan az autopro.hu is beszámolt róla, az amerikai OEM Valenciában építi fel e-autógyárát, a saarlouis-i üzem sorsa pedig bizonytalanná vált.

A Deutsche Bank elemzői szerint egyre nehezebb lesz Németországot mint üzleti (gyártói) helyszínt fenntartani. A szerkezetváltás során a költségek miatt valószínűleg egyre nehezebbé válik a személygépkocsi-gyártás németországi fenntartása a jelenlegi szinten.

Távoli célok

A Focus arra is kitért, hogy a németek azon célkitűzése, miszerint 2030-ra legalább 15 millió e-autó legyen Németországban, jelenleg irreális - az autógyártóknak és a vásárlóknak szintet kell lépniük a cél eléréséhez. Az országban összesen 2,26 millió új autót regisztráltak tavaly, ha ez a szám nem nő jelentősen, akkor a regisztrált elektromos autók számának olyan mértékben kellene növekednie, hogy legkésőbb 2025-re az újautó-eladások közel száz százalékáért feleljenek. Akár az e-autók piaci részesedését nézzük, akár az újautó-eladások számát, a tendencia nem abba az irányba mutat, hogy a 15 milliós célt sikerül elérni.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink