Trend Nagyszerű fejlesztés: teljesen elektromos betonkeverőt mutatott be a Liebherr

Nagyszerű fejlesztés: teljesen elektromos betonkeverőt mutatott be a Liebherr

autopro.hu/P.B. | 2020.04.06 13:18

Nagyszerű fejlesztés: teljesen elektromos betonkeverőt mutatott be a Liebherr

Fotó: Liebherr

Elektromos betonkeverőt mutatott be a Liebherr. Az első teljesen elektromos betonkeverők Svájcban, a Holcim és a KIBAG cégek flottájában jelenhetnek meg 2020 őszén.

Hirdetés

A teherautó öthengeres, kifejezetten a svájci utakra tervezték, a keverődob mérete pedig 10, illetve 12 köbméter, eszerint a jármű megjelölése ETM 1005 vagy ETM 1205. Az alvázat a Designwerkhez tartozó Futuricum készíti a Volvo Trucks FM alapján, míg a dobot a ZF és a Liebherr közös meghajtása mozgatja majd.

A jármű 500 kW teljesítményű elektromos motort kap, ami a gyártó szerint elegendő lesz a teherautó és a teli dob mozgatásához is.

Hasonló alapokon nyugvó elektromos kukásautó már létezik

A készülő mixer a Futuricum Collect 26E márkajelzésű, szintén Svájcban dolgozó kukásautóhoz hasonlítható. Az említett jármű szintén 500 kW teljesítményű, és az alváz ugyanúgy a Volvo FM sorozatán alapszik.

A gyártó szerint a betonmixerek kifejezetten alkalmasak az elektromos hajtásra, hiszen a telephelyül szolgáló cementgyárakban kiépíthető a töltőrendszer, míg maguk a teherautók az áruszállításhoz viszonyítva jellemzően nem tesznek meg nagy távolságokat egy-egy fuvarral - számolt be az electrive.

Kiemelt Partnereink