Trend Műanyag újrahasznosításával is gyártható hidrogén

Műanyag újrahasznosításával is gyártható hidrogén

autopro.hu/D.Á. | 2022.02.01 16:19

Műanyag újrahasznosításával is gyártható hidrogén

Fotó: Pixabay

A légkör szén-dioxid-szintjének emelkedésén túl a műanyaghulladék felhalmozása jelenti az egyik legégetőbb környezetvédelmi veszélyt. A Powerhouse Energy Group úgy véli, csak a kidobott műanyagok tíz százalékát hasznosítjuk újra, az arány növelésével viszont tisztán előállított hidrogénhez is juthatnánk, amelyet üzemanyagként lehetne használni.

Hirdetés

A Powerhouse Energy Group partnere, a Hydrogen Utopia International vállalat közölte, évente 368 millió tonna műanyag termelődik a világban, ennek azonban csak egy kis hányadát hasznosítjuk újra vagy semmisítjük meg környezettudatos módon. A műanyagtermelés nem lassul, sőt: 2030-ra várhatóan megduplázódik, 2050-re megötszöröződik. A Hydrogen Utopia Lengyelország és Görögország mellett Magyarországon is kizárólagos jogot nyert a Powerhouse Energy Group technológiájának használatára, így itthon is ő fogja végezni a műanyaghulladék újrahasznosítását zöldenergia termelése mellett. A Powerhouse szerint, ha lehetséges, újra műanyagokká kell alakítani az eldobott műanyagot, de a szennyezett műanyag szemetet nehéz és drága újrahasznosítani, valamint korlátozott, hogy hányszor lehetséges a művelet.

A lehető legtöbbet hozzák ki a szemétből

A Powerhouse szóban forgó technológiája a DMG (Distributed Modular Generation), egy elosztott energiatermelési módszer. Alapelve a pirolízis, más néven hőbontás kémiai folyamata, melynek során a hulladékot oxigénhiányos vagy -mentes környezetben hevítik, ezzel más szerves vegyületekre bontva azt. Itt vegyes összetételű, akár szennyezett hulladék műanyagot tesznek egy 1000 Celsius-fokra fűtött kohóba, ahol a műanyag rögtön megolvad és gázzá alakul. Oxidáció után a termék úgynevezett szintetikus gáz, amely szén-monoxidot, szén-dioxidot és metánt és hidrogént tartalmaz. A kohót metánnal fűtik fel, majd az égést a termelődő szintetikus gáz egy kis részének segítségével tartják fenn.

A szintetikus gázt belső égésű motorokban el lehet égetni, vagy 25 tonnányi feldolgozott műanyag 2,8 megawattóra villamos energiára váltható, azonban ideálisabb, ha a hidrogént további használatra kinyerik a gázkeverékből. Ebben az állapotában a kinyert hidrogén még nem használható például üzemanyagcellákban, mivel olyan szennyeződéseket tartalmaz, mint a kátrány. Miután egy újabb különleges eljárással megtisztították, a végtermék 99,999 százalékos tisztaságú hidrogén. Melléktermékként egy kevés, tovább már nem alakítható hamu (a betáplált gáz 5-10 százaléka) és olajfinomítókban felhasználható, szénhidrogénekben gazdag massza keletkezik.

Ígéretes és megvalósítható

A Hydrogen Utopia International gyárai 2,7 tonna tiszta, közúti hidrogén üzemanyagcellás járművekben felhasználható hidrogént tudnak előállítani 40 tonna műanyaghulladékból. Egy-egy gyár mindössze 1,5 hektár helyet foglal, és a vállalat szerint a feldolgozók könnyen kiépíthetők már meglévő hulladékkezelő létesítmények mellett.

A cég a legnagyobb üzemét a lengyelországi Konin városában tervezi kialakítani, az ehhez szükséges hatósági jóváhagyások 2022 végéig várhatók — számolt be az Autocar.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink