Trend Mesterséges intelligenciával csökkentik a teherautók fogyasztását

Mesterséges intelligenciával csökkentik a teherautók fogyasztását

autopro.hu/V.M. | 2020.10.23 08:20

Mesterséges intelligenciával csökkentik a teherautók fogyasztását

Fotó: Traxen News

Nem is olyan sokára egy mesterséges intelligenciával támogatott adaptív tempomat értékesítését kezdi meg egy Detroit melletti technológiai vállalat, a Traxen. A hagyományos és elektromos teherautókhoz fejlesztett rendszerrel akár utólag is elláthatóak a járművek.

Hirdetés

Az iQ-Cruise-ra keresztelt rendszer átlagosan 10 százalékkal csökkenti a fogyasztást, miközben javítja a biztonságot, a vezethetőséget, illetve a nyereségességet – állítja a vállalat.

Az iQ-Cruise szenzorokat használva nyomonköveti a külső viszonyokat, úgy mint az út meredekségét, a forgalmat vagy az időjárás változását még több mérföldnyivel a vezető látótávolságán túl.

A fejlesztés a vezetéssel tölthető órák számát és az érkezési időt is figyelembe veszi. Mivel a sebesség szabályozását a különböző tényezők ismeretében az iQ-Cruise önállóan végzi, a vezető elsődlegesen a kormányzásért felel.

Ígéretes eredményeket hozott a nagyszabású teszt

A Traxen idén augusztusban tartotta meg az első, országot átszelő tesztútját. A teherautók a michigani Plymouth-ból indultak az Egyesült Államok másik felén lévő Las Vegasba, ahonnan végül visszatértek a michigani településre. Az út során az intelligens adaptív tempomat sikeresen mérsékelte a járművek üzemanyag-fogyasztását.

A teszteredmények független értékelője az Észak-Amerikai Tanács a Gazdaságos Szállítmányozásért volt. A szervezet ügyvezető igazgatója, Mike Roeth elmondta, hogy: „Az üzemanyag nagyon jelentős költségtényező a nagytávolságú fuvarozást végző járműflották esetében, így a költségek és a károsanyag-kibocsátás csökkentése elsődleges prioritást élvez.” Az összesen több mint 9700 kilométert felölelő tesztútról közölte, hogy 2 és 20 százalék közti fogyasztáscsökkentést mértek különböző kategóriájú teherautók esetében, míg az átlagos fogyasztáscsökkenés 7 százalék volt.

Nem áll meg a fejlesztés

A Traxen tovább fejleszti az iQ-Cruise szoftverét, és arra számítanak, hogy több mint 1,1 milliárd kilométer során gyűjtött adatra alapozva 2023-ra sikerül elérni a 15 százalékos átlagos fogyasztásmérséklést.

A fogyasztás csökkentése, illetve a vezetés könnyebbé tételén túl a Traxen egy további előnye, hogy az abroncsok és a fékek kopása, valamint a biztosítási költségek is redukálhatóak általa.

Az iQ-Cruise-t jelenleg több szállítóvállalat is teszteli. 2021 első negyedévétől kapható lesz utólagos beszerelésre, rövidesen azután pedig a teherautó-gyártók is elkezdhetik rendeléseik leadását – írja a Green Car Congress.

Kiemelt Partnereink