Trend Mérőműszert fejlesztett a Videoton és a Hilase

Mérőműszert fejlesztett a Videoton és a Hilase

MTI | 2015.09.17 09:06

Mérőműszert fejlesztett a Videoton és a Hilase

Befejeződött annak az új típusú levegőminőség-mérő műszernek a kifejlesztése, amelyet uniós támogatással készítette el a Hilase Kft., a Szegedi Tudományegyetem, a Videoton Holding Zrt. és a Pannon Egyetem alkotta konzorcium.

Hirdetés

A mintegy 349 millió forint összköltségvetésű projekt keretében szálló por veszélyességének valós idejű monitorozására fejlesztettek ki új típusú műszert.

A konzorciumot vezető társaság, a Hilase közölte: világviszonylatban is újdonságnak számító, kompakt, folyamatos és automatikus módon működő, fotoakusztikus elvű aeroszolmérő műszer prototípusát már tesztelték is. A műszerrel a szálló por kémiai összetétele és egészségkárosító hatása, továbbá az aeroszol-összetétel kibocsátási forrás szerinti felosztása online meghatározható.

A projektet 2013 januárjában indították, és idén augusztus végén fejezték be, több helyszínen - Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben - már alkalmazzák is. A gyártást a Videoton Holding Zrt., a berendezés hitelesítését pedig a Hilase végzi, mint ahogy tették ezt annak a több mint 50 műszernek az esetében, amelyek az északi-tengeri és brazíliai fúrótornyoknál a földgáz szennyezettségét mérik.

Kiemelt Partnereink