Trend Merész ötlet: érkezik az elektromos kamion

Merész ötlet: érkezik az elektromos kamion

autopro.hu | 2015.11.13 07:33

Merész ötlet: érkezik az elektromos kamion

Egy holland gyártó nagyot gondolt, és elektromos teherautó fejlesztésébe fogott. Bármennyire meglepő a kezdeményezés, van benne ráció.

Hirdetés

A Ginaf márka kevéssé ismert a globális járműiparban – főleg billenős felépítményű teherautók gyártására fókuszálnak, ám a közeli jövőben, elvileg már 2016-ban közútra küldenek egy 44 tonnás elektromos kamiont.

Azonnal sorolhatnánk az indokokat, miért nem jutott ilyesmi eszébe eddig számos gyártónak – a Scania kísérletezik trolikamionokkal, de az a projekt talán a hollandokénál is különlegesebb, avagy merészebb. Egy másik holland gyártó, a Terberg is épített már elektromos kamiont, azt a BMW alkalmazza. Speciális alkalmazási területen igenis lehet létjogosultsága a koncepciónak.

Az egyedi teherautók megrendelője ugyanis egy Groeningen-i vállalat, a Boostra Transport, akik városi és környékbeli áruterítésre kerestek – és a gyártó, illetve partnerei révén találtak – ideális megoldást. A gyártó szerint 60 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel az elektromos kamion, ami bőven megfelel a megrendelő elvárásainak.

Ha beválik a koncepció, számos vállalatnál lehetne hasznosítani a jó gyakorlatot, például olyan helyeken, ahol egy gyár és annak külső raktára között, néhány kilométeres távon ingáznak napi rendszerességgel kamionok tucatjai, ma még káros anyaggal terhelve a közvetlen környezetet.

Kiemelt Partnereink