Trend Mégis lehet új sebességrekord

Mégis lehet új sebességrekord

autopro.hu/S.B. | 2018.12.22 05:02

Mégis lehet új sebességrekord

A brit Richard Noble és Andy Green 1997 óta tartják a szárazföldi sebességrekordot 1127 km/ órával. 2007-ben határozták el, hogy megdöntik saját rekordjukat. A tizenegyéves készülődésnek most szakadt vége, a próbálkozás kudarcba fulladt, a vállalkozást felszámoló vette át. Most viszont új életet lehel bele egy yorkshire-i vállalkozó, aki ismeretlen összegért megvásárolta a Bloodhoundot.

Hirdetés

Felszámolják a Bloodhound SSC brit projektet, mivel a vezetők nem találtak finanszírozót a sebességrekord szárazföldi kísérletének folytatásához. Az erőfeszítés célja egy 1000 mérföld/órás (1609 km/h) sebességű szuperszonikus autó építése volt. Legnagyobb szponzoruk a Rolls-Royce és a Rolex, valamint a brit honvédelmi minisztérium voltak, ez utóbbi sugármeghajtású motorokat adott kölcsönbe.

A 2007-ben a Richard Noble vállalkozó és Andy Green vadászpilóta által indított projekt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy elérje az áhított 1000 mérföld/órás sebességet. Saját rekordjukat egy speciálisan épített, 18 km hosszú és 1500 m széles versenypályán szándékoztak megdönteni Hakskeen Pan városában Dél-Afrikában.

Amint azt a The Engineer hírportál korábban jelezte, az autó már majdnem elkészült, és tavaly októberben egy sor teszten is átment a Cornfield Newquay-i repülőtéren. A jármű hamarosan Dél-Afrikába indult volna, de a vezetőknek még 25 millió fontra lett volna szükségük, hogy garantálják a finanszírozást, kifizessék adósságaikat és befejezzék a projektet.

Azonban szponzorokat a közvélemény támogatása és a potenciális befektetők széles körével való együttműködés ellenére sem sikerült találniuk. A projekt leépítésének folyamatában azonban most komoly fordulart állt be, a SkyNews brit hírcsatorna hétfői beszámolója szerint Ian Warhurst yorkshire-i üzletember anyagilag felkarolta a bedőlt vállalkozást, és megvásárolta a projektet. Az összeget nem hozták nyilvánosságra.

Nyitókép: Bloodhound SSC

Kiemelt Partnereink