Trend Lefektették az európai akkumulátor-fejlesztés irányvonalait

Lefektették az európai akkumulátor-fejlesztés irányvonalait

autopro.hu/V.M. | 2020.04.07 10:47

Lefektették az európai akkumulátor-fejlesztés irányvonalait

Fotó: Pixabay

Bemutatták a Battery 2030+ ütemtervét. Az Európai Akkumulátor Szövetség (European Battery Alliance - EBA) projektjének célja olyan „zöld” energiatároló egységek fejlesztése, melyek megfelelnek az Európai Unió előírásainak.

Hirdetés

Az Európai Bizottság 2018-as felhívására életre hívott program koordinálását a Fraunhofer R&D Center for Electromobility, azaz a Fraunhofer Elektromobilitási Kutatási és Fejlesztési Központ végzi. Az újonnan bemutatott irányelvek három kutatási irányt jelölnek ki az európai akkumulátoripar számára. Ezek a különböző kémiai összetételek keresésének, vizsgálatának felgyorsítása, az okos megoldások integrálása, valamint a gyárthatóság és újrahasznosíthatóság.

A nyolc európai országban összesen tizenhét tagot számláló Battery 2030+ a lehető legkisebb karbonlábnyommal rendelkező akkumulátor elkészítését tűzte célul. Ennek elérése érdekében egyebek mellett támogatja a környezetkímélő módon lebomló anyagok használatát, az anyaghasználat csökkentését, illetve a környezetkímélőbb gyártási és újrahasznosítási eljárások alkalmazását is.

Mesterséges intelligenciával a gyorsabb fejlesztésért

A terv szerint a jövő akkumulátorának kémiai összetételének keresésekor nagy hangsúlyt kell helyezni a semlegességre. Ezenfelül alkalmazni kell az olyan okos megoldásokat is, mint például a mesterséges intelligencia.

A terv kezdeményezi egy anyagkutatást végző platform létrehozását, ahol számítógépes modellezéssel, adatelemzéssel, valamint mesterséges intelligencia segítségével gyorsíthatnák fel az ideális kémiai összetétel keresésének folyamatát.

Az ütemterv továbbá szükségesnek tartja egy olyan interfész létrehozását, mely által jobban megismerhetővé válnak az akkumulátorok belső folyamatait szabályozó tényezők. Az energiatároló egység üzemszerű működését garantálandó pedig az öngyógyító képesség megteremtését, illetve olyan szenzorok fejlesztését ösztönzi, melyek képesek érzékelni a közvetlenül az akkumulátor belsejében lejátszódó kémiai reakciókat.

Mindezek mellett a gyárthatóságot és az újrahasznosíthatóságot már a fejlesztés első szakaszában figyelembe kell venni, annak érdekében, hogy lehetővé váljon a költséghatékony, egyúttal klímabarát újrahasznosítás – írta meg az electrive.com.

Kiemelt Partnereink