Trend Környezetbarát alumíniummal dolgozik a BMW

Környezetbarát alumíniummal dolgozik a BMW

autopro.hu/H.J. | 2021.02.03 16:23

Környezetbarát alumíniummal dolgozik a BMW

Fotó: BMW Press Club

A BMW Csoport azonnali hatállyal megkezdte a napenergiával előállított alumínium beszerzését. Ez fontos mérföldkő a vállalat azon céljának elérésében, hogy 2030-ig 20 százalékkal csökkentsék a beszállítói hálózat CO2-kibocsátását.

Hirdetés

Mivel az alumínium előállítása rendkívül energiaigényes folyamat, a zöld energia – például a napenergia – felhasználása jelentős lehetőségeket kínál a CO2-kibocsátás csökkentésére. Éppen ezért a BMW Csoport hosszú távon azt tervezi, hogy „zöld-alumíniumot” is beszerez – megelőzve mintegy 2,5 millió tonnányi CO2 kibocsátását a következő tíz évben. Ez hozzájárul a vállalat által a beszállítói hálózatára kitűzött CO2-célok teljesítéséhez.

Andreas Wendt, a BMW beszerzési és szállítói hálózatért felelős igazgatóságának tagja elmondta, hogy a vállalat törekszik utat mutatni a fenntarthatóság terén, így fenntarthatósági céljaikat is szisztematikusan valósítják meg. Önmagában zöld energia felhasználásával a beszállítói hálózatra vonatkozó szén-dioxid csökkentési tervek 50 százalékát képes lesz a vállalat teljesíteni. A napenergia alkalmazása az alumínium előállításában pedig jelentős lépés ebben az irányban.

A napenergiával előállított alumíniumot a BMW Csoport landshuti könnyűfém öntödéjében dolgozzák fel karosszéria- és hajtáslánc-alkatrészek gyártásához – beleértve például az elektromos meghajtású szerelvényekhez szükséges alkatrészeket is. A 43 ezer tonnányi napenergiával előállított alumínium beszerzése a landshuti könnyűfém öntöde éves szükségletének majdnem felét fedezi.

A zöld energia kulcsfontosságú a CO2-kibocsátás csökkentésében

Az elektromos járművek számának növekedésével a szén-dioxid kibocsátás forrása is megváltozott – ma már nem a járművek üzemelése közben keletkezik a legtöbb károsanyag, hanem a gyártási folyamat szakaszaiban. Egy villamosított járműben a felhasználási fázisból származó CO2-kibocsátás sokkal alacsonyabb – az akkumulátorcellák vagy az alumínium előállítása azonban nagyon energiaigényes.

Korrekciós intézkedések nélkül 2030-ra a BMW Csoport ellátási láncában az egy járműre jutó szén-dioxid-kibocsátás több mint egyharmadával növekedne. A vállalat azonban nem csak le akarja állítani ezt a tendenciát, hanem meg is akarja fordítani azt – és további 20 százalékkal csökkenteni az egy járműre eső CO2-kibocsátást a 2019-es szinthez képest. Éppen ezért a BMW Csoport már megállapodott a beszállítókkal jelenlegi ötödik generációs akkumulátorcelláiról – a partnerek ezentúl csak zöld energiát fognak használni az akkumulátorcellák gyártásához.

Az e-mobilitás fellendülésével az alumínium egyre fontosabbá válik, mint könnyű anyag, amely részben ellensúlyozhatja az elektromos járművek akkumulátorainak nagy tömegét. Az alumínium előállítása azonban rendkívül energiaigényes folyamat. Az elsődleges alumínium előállításához szükséges villamos energia előállítása önmagában felelős a globális alumíniumipar üvegházhatásúgáz-kibocsátásának mintegy 60 százalékáért. A napenergia használata tehát hatékony eszköz az alumíniumolvasztással járó CO2-kibocsátás csökkentésére.

Zöld energia az alumínium előállításához

A BMW Csoport régóta kapcsolatban áll az Emirates Global Aluminium (EGA) céggel – a vállalat primer alumíniumot szállít a járműgyártónak. Az EGA mára az első olyan vállalat lett a világon, amely napelemes villamos energiát is felhasznál az alumínium kereskedelmi előállításához – amelyet kezdetekben kizárólag a BMW-csoportnak szállít majd.

Az EGA a BMW Csoportnak szánt alumínium előállításához felhasznált villamos energiát a Dubajon kívüli sivatagban található Mohammed Bin Rashid Al Maktoum napelem-parkból szerzi be, amely hamarosan a világ legnagyobb napelemparkjává válhat. A parkot a Dubaji Villamosenergia- és Vízügyi Hatóság üzemelteti, amely az általa termelt villamos energiát harmadik felek által fenntartható módon tanúsítja, biztosítva, hogy nyomon követhető és átlátható áramot tudjon szolgáltatni az EGA-nak.

Abdulnasser Bin Kalban, az EGA vezérigazgatója elmondta, hogy az alumínium könnyű, erős és végtelenül újrahasznosítható anyag – ezért is játszik olyan fontos szerepet a fenntarthatóbb társadalom kialakításában és a modern élet biztosításában. De az is fontos, hogy mennyire környezettudatos módon termelődik az alumínium, a napenergiával előállított primer alumínium pedig egy újabb lépés a fenntarthatóság irányba.

Innovatív gyártási folyamatok: könnyűfém öntöde Landshutban

A könnyűfém öntöde a BMW Csoport landshuti telephelyének legnagyobb gyártási egysége, és egyben a vállalat egyetlen európai könnyűfém-öntő üzeme. Tavaly a létesítmény könnyűfém öntödéjének több mint 1600 alkalmazottja összesen 2,9 millió öntött alkatrészt készített. A gyártott termékek közé tartoznak a motor alkatrészei – például a hengerfejek és a forgattyúházak –, az elektromos meghajtású szerelvények alkatrészei, valamint a jármű karosszériáihoz tartozó nagyméretű szerkezeti alkatrészek egyaránt.

A könnyűfém öntöde az öntött alkatrészek gyártása mellett homokmagok alakításával is foglalkozik. A homokmagokat szervetlen kötőanyagok felhasználásával állítják elő, így az öntési folyamat gyakorlatilag kibocsátásmentéssé válik. Öt különféle öntési módszert alkalmaznak az öntött alkatrészek szokásos gyártásához – a folyamat során a legmegfelelőbb öntési módot választják ki az alkatrész koncepciójától, a technológiai követelményektől és a gyártási mennyiségtől függően.

A természeti erőforrások felelős felhasználása

Az alumínium előállításához a zöld energia felhasználása mellett a BMW Csoport további lépéseket is tesz a kritikus nyersanyagok készleteinek megőrzése érdekében. Például a gyártó elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig jelentősen növelje az újrahasznosított alapanyagok – az úgynevezett másodlagos anyagok – százalékos arányát, és a körforgásos gazdaságban többször használja fel azokat. A másodlagos anyagok használata jelentősen csökkenti a CO2-kibocsátást az elsődleges anyagokhoz képest, és egyben a természeti erőforrásokat is megőrzi.

A felsorolt intézkedések már eredményeket is hoztak – a BMW iX gyártása során a másodlagos anyagok és a megújuló zöld energiára támaszkodva 17 százalékkal csökkentették a BMW iX ellátási láncának szén-dioxid-kibocsátását.

Emellett a BMW Csoport célja, hogy 2030-ig több mint hétmillió villamos jármű legyen az utakon – kétharmaduk teljesen elektromos. Ennél a nagyságrendnél a BMW Group Purchasing a beszállítókkal azon dolgozik, hogy ne csak az ellátási lánc tudja kezelni a mennyiség növekedését, hanem a fenntartható fejlődés követelményeit is megvalósítsák.

Kiemelt Partnereink