Trend Két új lítiumbányát nyit a CATL

Két új lítiumbányát nyit a CATL

autopro.hu/P.B. | 2023.06.23 12:16

Két új lítiumbányát nyit a CATL

Fotó: Pörge Béla

A kínai akkumulátor-óriás, a CATL 1,27 milliárd eurót szeretne befektetni Bolívia nagy, de jórészt kiaknázatlan lítiumlelőhelyeinek fejlesztésébe. A bolíviai kormány támogatja a terveket, a CATL két üzemet építene a lítium sóoldatból történő kivonására.

Hirdetés

Luis Arce bolíviai elnök megerősítette, hogy a CATL ásványi anyagokat tud kitermelni az ország két sós tavából, az Uyuni és Oruro tavakból. Az ország energiaügyi minisztériuma szerint mindkét erőmű építése elkezdődhet már júliusban.

Januárban a bolíviai állami tulajdonú Yacimientos del Litio Bolivianos (YLB) partnerségi megállapodást írt alá egy kínai konzorciummal. Ezt a megállapodást tekintik a mostani bejelentés alapjának.

Szükség volt már rá

A CATL jelenleg maga nem bányász vagy állít elő lítiumot, de számos kínai projektbe fektetett be lítiumbeszerzési céllal. A bolíviai projektekkel azonban a CATL közvetlenül belépne a nyersanyag-ellátási láncba, akárcsak hazai versenytársa, a BYD tette korábban. Jelenleg nem ismert, hogy a bolíviai lítiumot a CATL melyik üzemeiben dolgozzák, használják fel – írja az electrive.com.

Bolívia rendelkezik a világ lítiumkészletének körülbelül egyharmadával. A legtöbb a Salar de Uyuniban, a világ legnagyobb zárt lítiumlelőhelyében található. A bolíviai lítiumlelőhelyek önálló kitermelésére tett kísérletek eddig csak kisebb termelési volument eredményeztek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink