Trend Kémkedő kínai önvezető autóktól tartanak az USA-ban

Kémkedő kínai önvezető autóktól tartanak az USA-ban

autopro.hu/V.M. | 2023.07.18 14:19

Kémkedő kínai önvezető autóktól tartanak az USA-ban

Fotó: DiDi News

Amerikai képviselők közös levelükben hívták fel a Biden-adminisztráció figyelmét az Egyesült Államok útjain működő kínai önvezető autók jelentette veszélyekre, egyúttal sürgették azok működésének korlátozását.

Hirdetés

A kormányzatnak címzett levelükben a törvényhozási képviselők rámutatnak, hogy hét kínai vállalat rendelkezik engedéllyel Kaliforniában önvezető autók közutakon tesztelésére, azonban egyikük sem szolgáltat adatot a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) önvezetési projekteket követő – önkéntes adatszolgáltatáson alapuló – programjához.

Az átláthatóság hiányán kívül a levél aláírói kifogásolták azt is, hogy az USA nem korlátozza a kínai önvezető autós cégek amerikai működését, míg Kínában az amerikai cégek nem tesztelhetik járműveiket. Mint fogalmaztak, ezáltal „jelentős stratégiai előnyt” adhatnak Kínának.

Az autókkal érhetik utol a menekülteket

A képviselők elismerték, hogy az autonóm járművek sokat javíthatnak a közlekedésbiztonságon, ezáltal rengeteg életet mentve meg, ugyanakkor a kamerákkal és lidar érzékelőkkel ellátott járműveket az amerikaiak utáni kémkedésre és a helyi infrastruktúra felderítésére is fel lehet használni – írták.

„A hatalmas adatmennyiség, amit ezen autók gyűjtenek, a Kínai Kommunista Pártot példátlan előnyhöz juttathatják az Egyesült Államokban. Peking már élen jár a disszidensek big-data-alapú elemzések általi otthoni azonosításában, és attól tartunk, hogy ezt a taktikát itt és külföldön is alkalmazhatják” – adtak hangot aggodalmaiknak a képviselők.

A kínai önvezető autókkal kapcsolatos problémákról júniusban az amerikai autógyártókkal is beszéltek az amerikai törvényhozók. A fő célt, a kínai alkatrészek használatának visszaszorítását úgy tűnik nem sikerült akkor elérni, azonban a kínai önvezető autók jelentette problémák ügyében egyetértés mutatkozott.

A The Detroit News által szemlézett mostani levél írói a kínai önvezető technológiai cégek amerikai jelenlétének feltárását, illetve működésük korlátozását szorgalmazzák.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink