Trend Jöhetnek az elektromos tankerhajók?

Jöhetnek az elektromos tankerhajók?

autopro.hu/P.B. | 2020.05.30 04:20

Jöhetnek az elektromos tankerhajók?

Fotó: e5 Project

Bár elsőre talán furcsa lehet hallani, hogy az olajszállító óriási hajók elektromos meghajtása fontos terület lehet az elektromobilitásban, pedig így van. A közlekedési eszközök közül ezeknek a hajóknak a legnagyobb a károsanyag-kibocsátása, így ezek alternatív hajtással való felszerelése komoly fejlesztés lenne.

Hirdetés

Hét japán nagyvállalat alapított egy konzorciumot, melynek célja olyan platform gyártása, ami alkalmas lehet tankerhajók meghajtására is. Érdekesen hangzik, hogy pont a hagyományos meghajtású járművek üzemanyagának alapanyagait szállítanák elektromos járművekkel, ugyanakkor óriási lépés lenne az elektromos tankerek elterjedése, hiszen némelyik nagyobb hajó károsanyag-kibocsátása milliónyi személyautó kibocsátásához mérhető.

A japán cégek által alapított konzorcium neve e5 Consortium, célja pedig az óceánjáró teherhajók meghajtásának fejlesztése és megreformálása. A konzorciumban különböző területen aktív cégek vesznek részt.

Autógyártó is van a projektben

A konzorciumban résztvevő hét cég között megtaláljuk a Mitsubishi-t is, mint egyetlen autóipari vállalatot. A cég mellett az Asahi Tanker, az Idemitsu Kosan, az Exemo Yamamizu, a Mitsui O.S.K, a Tokio Marine & Nichido Fire Insurance és a Tokyo Electric Power vesz részt a projektben.

Sajtóközleménye szerint a konzorcium első projektje egy elektromos tanker lesz, melyet lítium-ionos akkumulátorok hajtanak. A tanker akár már 2022-re elkészülhet. A hajó tervezett szállítási kapacitása 1300 köbméter olaj, súlya 499 tonna, sebessége pedig 11 tengeri csomó. Mindezt egy 3500 kilowattórás kapacitású rendszer biztosítaná – írja az electrek.

Kiemelt Partnereink