Trend Íme a robot, ami leparkolja helyettünk az autót

Íme a robot, ami leparkolja helyettünk az autót

autopro.hu/P.B. | 2024.01.04 17:16

Íme a robot, ami leparkolja helyettünk az autót

Fotó: HL Mando

Az elektromos és autonóm járművek alkatrészeinek gyártására szakosodott koreai HL Mando parkolórobotot fejleszt. A Parkie nevű robot a főleg az amerikai kontinensen alkalmazott valet parking területén váltaná ki az embereket.

Hirdetés

A HL Mando a jövő év elején tervezi a Parkie helyszíni tesztelését. Parkie egy karcsú, 90 milliméter lapos platform, amit arra terveztek, hogy különféle járműtípusokat – beleértve a sportautókat és a SUV-okat is – autonóm módon leparkoljon, külső segítség nélkül. A robot képes felmérni a jármű tömegét, tengelytávolságát, rendszámát, és felméri az útviszonyokat, mielőtt hatékonyan leparkolja az autót.

A tervek szerint áprilisban kezdik meg a tesztelést egy Szöultól délre fekvő központban. A Parkie negyedik szintű autonóm vezetési technológiát alkalmaz, így nincs szükség emberi felügyeletre működése közben. A HL Mando szerint, miután kereskedelmi forgalomba került, a Parkie parkolóinas-rendszer mintegy 20 százalékkal költséghatékonyabb lesz, mint a hagyományos módszerek – azaz a valet parking, amikor egy cég alkalmazottja parkolja le az ügyfelek autóját például egy étteremnél.

Vannak kihívások

A Daelim Egyetem autóipari professzora, Kim Pil-soo kiemelte az ilyen innovációk jelentőségét, megjegyezve, hogy bár az autonóm parkolási rendszerek szabadtéri környezetben viszonylag könnyen megvalósíthatók, beltéri alkalmazásuk jelentős kihívásokkal jár.

Az olyan robotok, mint a Parkie, jelentős potenciállal rendelkeznek a bonyolult beltéri parkolási forgatókönyvek megoldásában – idézi a professzort a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink