Trend Így lesz olcsóbb az autók fenntartása a mesterséges intelligenciával

Így lesz olcsóbb az autók fenntartása a mesterséges intelligenciával

autopro.hu/P.B. | 2020.04.21 10:22

Így lesz olcsóbb az autók fenntartása a mesterséges intelligenciával

Fotó: Pixabay

A technológiai fejlődés szempontjából az a jó, ha minél több adatot sikerül gyűjteni egy-egy folyamat során. Ám ezen adatok tárolása költséges feladat, és egy vállalat számára valójában akkor van értelme az adathalmozásnak, ha abból profitálhat is. Számos módon lehetséges az adatokból való haszonszerzés.

Hirdetés

Az adatelemzésből több szektor tud profitálni, az egészségügytől kezdve a közszolgáltatásokon át a logisztikáig rengetegféleképpen lehet hasznot húzni az adatok megfelelő elemzéséből, hosszasan lehetne sorolni a big data felhasználási módjait.

Természetesen az autóipar számára is többféle előnye lehet az adatelemzésnek, ezek közül most főleg a nagyobb flottákat üzemeltető cégekre összpontosítunk.

Költségcsökkentés a valósidejű elemzésnek köszönhetően

A The Manufacturer arról ír, hogy a Hitachi Vantara segítségével hogyan lehet spórolni a szervizelési költségeken. A cég alkalmazása az adathalmaz valósidejű elemzésével előre jelzi, hogy az autót mikor kell szervizbe vinni. A javítás így még azelőtt elvégezhető, hogy a jármű állapota kritikussá válna, ezzel elkerülhetőek a drága javítások, a költségek pedig lényegében a karbantartáshoz egyébként is szükséges beavatkozásokra korlátozódnak.

A Hitachi által fejlesztett Lumada segítségével az üzemeltetési költségek 10-15 százalékkal csökkenhetnek. A szervizelés időszerű elvégzése mellett az alkalmazás arról is értesíti a felhasználót, ha egy autót hamarosan le kell cserélni, így a jármű kiesése sem okoz gondot.

Természetesen ez csak egy a sok költségcsökkentő módszer közül, amiben az IoT, magyar a dolgok internete segíthet.

Kiemelt Partnereink