Trend Így falja fel a startupokat a mérnökcsábító Apple

Így falja fel a startupokat a mérnökcsábító Apple

autopro.hu | 2015.10.20 10:55

Így falja fel a startupokat a mérnökcsábító Apple

A munkaerő vándorlása nem újdonság, a techcég viszont olyan offenzívába kezdett elektromos járműve megépítése kapcsán, ami ígéretes vállalkozások bedőléséhez vezet.

Hirdetés

A Mission Motors elektromos motorkerékpárjait a Tesla elektromos autóihoz hasonlította a szakma. Nem álltak távol a sorozatgyártástól, mégis beszüntette működését a cég, miután több vezető munkatársukat is elcsábította az Apple. Amint arról már korábban is írtunk, a harapott almások bátran vadásznak a terepen: a Ford, a Daimler mérnökei is átültek hozzájuk, miért pont a kisebb vállalatok jelentenének kivételt?

Amíg azonban egy tőkeerősebb, munkatársakban bővelkedő céget kevésbé visel meg az ilyen „emberhalászat”, a startupok, mint például a Mission Motors, belebukhatnak, ha kiderül, hogy az átlagnál tehetségesebbek az alkalmazottaik. Sokan úgy látják, épp az lett a motorfejlesztők veszte, hogy egyszerre voltak kicsik, közben viszont nagy eredményt értek el az elektromos hajtás terén.

Elektromos motor 240 km/h végsebességgel - el lehet felejteni

Az elektromos autók számára akkumulátorokat fejlesztő A123 cégnél is bepróbálkozott az Apple, a vezető munkatársak elcsábításának mértéke szinte a teljes tevékenységüket veszélyeztette. Az A123 azonban van akkora vállalat, hogy eredményesen beperelte a techóriást, sikerült is – a nyilvánosság számára ismeretlen feltételek mentén – megegyezniük. Egy startupnak azonban ilyesmire aligha van reális esélye. – Soha nem láttam még olyan kemény versengést az elmúlt 25 évben, mint ami jelenleg zajlik – állítja az A123 vezérigazgatója, Jason Forcier. Az előzmények alapján elhihetjük, hogy tényleg tapasztalatból beszél.

Érdekesség a történetben, hogy az Apple sosem akarta felvásárolni a Mission Motors céget, noha utóbbiak még fel is ajánlották szakértelmüket előbbieknek. Inkább a maguk módján „megették” a 2007-ben alapított motorfejlesztő céget.

Kiemelt Partnereink