Trend Hidrogénüzemű bányagépet fejlesztenek Indiában

Hidrogénüzemű bányagépet fejlesztenek Indiában

autopro.hu/V.R. | 2023.01.23 06:17

Hidrogénüzemű bányagépet fejlesztenek Indiában

Fotó: Pixabay

Kísérleti projekt indul egy a bányászatot segítő hidrogén üzemanyagcellás teherautó kifejlesztésére Indiában. Ha elkészül, a munkagép a maga nemében egyedülálló lesz Ázsiában.

Hirdetés

A hidrogéncellákat gyártó kanadai Ballard Power Systems, az Adani holdingtársasággal és a világ egyik legnagyobb buszgyártójával, az indiai Ashok Leylanddel kötött megállapodást.

A hidrogénmeghajtású bányászati teherautót több, mint 50 tonnásra tervezik, három hidrogéntartállyal és 200 kilométeres hatótávolsággal fog rendelkezni. Terveik szerint a Ballard 120 kilowattos PEM üzemanyagcella-technológiájával látják el.

A projektet az Adani cégcsoport leányvállalata, az Adani Entreprises Limited vezeti majd, amely bányászati tevékenységekre és zöld hidrogénprojektekre van berendezkedve. Továbbá a Ballard szállítja majd az üzemanyagcellát, az Ashok Leyland pedig a jármű platformját és a műszaki támogatást biztosítja majd.

A még idén üzembe helyezendő jármű Ázsia első hidrogénmeghajtású bányászati teherautója lesz.

Az Adani további befektetéseket tervez az elkövetkezendő tíz évben a zöld hidrogén előállításába. A tervezett beruházás több, mint 50 milliárd dollár értékű, amiből évente akár 3 millió tonna zöld hidrogén előállítását lehetővé tevő kapacitás lesz kiépíthető – írta meg a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink