Trend Hidrogén üzemanyagcellás mentőautót tesztel a Toyota

Hidrogén üzemanyagcellás mentőautót tesztel a Toyota

autopro.hu/P.B. | 2021.04.06 06:20

Hidrogén üzemanyagcellás mentőautót tesztel a Toyota

Fotó: Toyota Global Newsroom

2021 nyarán kezdődik a Toyota projektje, melynek keretében egy hidrogén üzemanyagcellás mentőautót tesztelnek. Ha a megoldás beválik, akkor a jövőben több is készül majd belőle a japán egészségügy számára.

Hirdetés

A projektben tesztelt mentő egy Toyota Coaster minibusz lesz, míg a hajtás a Toyota Mirai személyautóból megismert üzemanyagcellás megoldás lesz. A jármű belsejében, sőt, kívül is helyet kap több konnektor, ugyanis katasztrófák esetén a mentőautók egyben energiaforrásként is szolgálhatnak.

A jármű 134 kilowattos teljesítménnyel bír, és 300 Newtonméter nyomaték leadására képes. Az üzemanyagcella maximális teljesítménye 114 kilowatt, míg a mentő hatótávolsága 210 kilométer, végsebessége pedig 100 kilométer/óra. A jármű súlya 5,5 tonna, hossza 7,16 méter.

A mentő három hidrogéntankot hord magával, ezek összesen 7,2 kilogramm hidrogén tárolására alkalmasak.

A Toyota és a Kumamoto kórház 2020 nyara óta dolgoznak a projekt előkészítésén, emellett pedig a véradó, vagy akár mobil oltópontként működő járművek esetében is felmerült a hidrogén üzemanyagcella használatának lehetősége – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink