Trend Hengerlekapcsolással válhatnak zöldebbé a teherautók

Hengerlekapcsolással válhatnak zöldebbé a teherautók

autopro.hu/V.M. | 2021.12.13 14:18

Hengerlekapcsolással válhatnak zöldebbé a teherautók

Fotó: Eaton

Az energetikai megoldásokat fejlesztő amerikai Eaton sikerrel demonstrálta, hogy a hengerlekapcsolás hatékonyan csökkenti a dízelhajtású teherautók károsanyag-kibocsátását, segítve a szigorodó emissziós követelményeknek megfelelést.

Hirdetés

Hasonlóan a személyautókéhoz és furgonokéhoz, a nehéz tehergépjárművek károsanyag-kibocsátását is csökkenteni kívánják az Egyesült Államokban és az Európai Unióban, így mindkettő piacon az előírások szigorodására kell készülnie a gyártóknak. Az új szabályozások (Európában a 2025-ben életbe lépő Euro VII) mind a szén-dioxid, mind az egészségre káros légszennyező anyagok emisszióját radikálisan csökkenteni célozzák.

Az Eaton a személyautókban már elterjedt hengerlekapcsolás teherautókban alkalmazhatóságát vizsgálta meg. Az amerikai Southwest Research Institute non-profit kutatóintézettel végzett tesztek eredménye alapján a hengerlekapcsolás SCR-katalizátorral kombinálva mérsékelte a nitrogén-oxid és a szén-dioxid kibocsátását, míg alapjáraton az üzemanyagfogyasztás 40 százalékkal csökkent.

Drasztikus csökkenés

A tesztek során a megoldás 99,4 százalékkal csökkentette a légkörbe jutó nitrogén-oxidok mennyiségét az amerikai Szövetségi Teszt Procedúra menetcikluson mérve, ezzel bőven megfelelve az USA-ban érvényes előírásnak.

A vizsgálatot egy, az SCR-katalizátor elé beépített 48 voltos elektromos melegítővel megismételve a szén-dioxid-kibocsátást az előző módszerrel összevetve még jobban sikerült csökkenteni az Eaton közleménye szerint, ami azonban nem tartalmazza a pontos értéket.

„A hengerlekapcsolásos technológiánk bebizonyította, hogy segíthet vásárlóinknak a dízelmotorokra vonatkozó egyre szigorodó kibocsátási előírásoknak való megfelelésben” – fogalmazott Christopher Mancuso, az Eaton járműipari üzletágának kibocsátáscsökkentő megoldásokat fejlesztő részlegének vezetője.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink