Trend Futurisztikus motorjavító minirobotokat tervez a Rolls-Royce

Futurisztikus motorjavító minirobotokat tervez a Rolls-Royce

autopro.hu/S.B. | 2018.09.14 06:01

Futurisztikus motorjavító minirobotokat tervez a Rolls-Royce

A Rolls-Royce Farnborough Airshow-n mutatta be a motorkarbantartás jövőjével kapcsolatos új fejlesztéseit, amelyek már első pillantásra is egyedülállók, hiszen megtakarítanák a motor szétszerelését.

Hirdetés

IntelligentEngine víziójának részeként – amelyet a vállalat év elején jelentett be a Singapore Airshow-n a Rolls-Royce bemutatta azokat a miniatűr robotokat, amelyek közreműködnek a repülőgépek motorjainak ellenőrzésében, anélkül, hogy a teljes motort ki kelljen szerelni.

Bár a technológia még nem érett ahhoz, hogy gyakorlatban használják, egy kis ízelítőt már kaptunk a működéséből: a Harvard Egyetemmel és a Nottinghami Egyetemmel együttműködve a Rolls-Royce 10 mm-es miniatűr, kollaboratív robotokat – SWARM néven fejleszt, amelyek képesek kis kamerákon keresztül élő képet adni a motor belső állapotáról, segítve ezzel a szakemberek munkáját. A kiállításon Sebastien de Rivas, a Harvard kutatója azt is elárulta, hogy a technológián már nyolc éve dolgoznak.

A SWARM-ot egy endoszkóphoz hasonlító berendezéssel a nagy gépek résein juttatják el az ellenőrizendő helyekre. A brit autógyártó jelenleg az eszköz továbbfejlesztésén dolgozik, hogy az belső javításokat is el tudjon végezni.

Ezen ambiciózus tervek mellett a Rolls-Royce más, kevésbé jelentős technológiákat is bemutatott, köztük egy periszkópszerű INSPECT robothálózatot, amely a tervek szerint a belső motorokban tartósan be lesz építve, és állandó helyszíni karbantartást végez. Ezenkívül bemutattak távvezérelt robotokat is, amelyek mérnökök segítségével bonyolult karbantartási feladatok ellátására képesek.

Az ilyen jellegű mérnöki fejlesztések hozzájárulnak a költséghatékonyabb karbantartáshoz, ahol korábban a karbantartást a belső érzékelők adatai vezérelték és manuálisan hajtották végre, ami akár öt órát is igénybe vehetett nyilatkozta James Kell, a Rolls-Royce on-wing technológiai szakembere. A SWARM nevű robotokkal a folyamat akár öt perc alatt is elvégezhető lesz.

Meg kell jegyezni, hogy miközben ezeknek a robotasszisztenseknek a hatékonysága tagadhatatlan, a pontosságot és a megbízhatóságot még nem bizonyították, ráadásul az utasok bizalma is kérdéses az ilyen robotok iránt.

Kiemelt Partnereink