Trend Forradalmi e-repülőn dolgozik egy amerikai cég

Forradalmi e-repülőn dolgozik egy amerikai cég

autopro.hu/V.M. | 2021.11.10 09:18

Forradalmi e-repülőn dolgozik egy amerikai cég

Fotó: Wright Electric

Állítása szerint a világ első zéró kibocsátású, regionális légi közlekedéshez tervezett utasszállítóját fejleszti az amerikai Wright Electric, ami nem kevesebb mint száz üléses repülőgépét már 2026-ban piacra dobná.

Hirdetés

A Wright Spirit nevet viselő repülőgépet egy British Aerospace által gyártott BAe 146 típusú gép átalakításával fogják elkészíteni. A négy hajtóműves, száz üléses repülőt egy megawatt teljesítménytartományú elektromos hajtásrendszerrel fogják ellátni, aminek fejlesztését még 2020 elején kezdte meg a Wright Electric. Az elmúlt két évben a hajtásrendszert már ellátták egy magas teljesítményű inverterrel, valamint egy kettő megawattos, azaz 2700 lóerős motorral.

A konvertált repülővel várhatóan egy órás utakat lehet majd teljesíteni, ami elég a világ legforgalmasabb utazási útvonalainak lefedéséhez. Ezek között van például a Szöul-Csedzsu útvonal, évi 14 milliós utasforgalommal, a London-Párizs, illetve a San Francisco-Los Angeles is.

„Szignifikáns hatással lehetünk a globális emisszióra azzal, hogy a piacnak ezen magas keresletű szegmensét célozzuk” – mondta el Jeff Engler, a Wright Electric vezérigazgatója.

Már zajlik a tesztelés

A cég jelenleg a teljesen elektromos hajtásrendszere földi tesztelését végzi. Az átalakított BAe 146-os először 2023-ban fog a levegőbe emelkedni, akkor még csak egy elektromos motorral, a kész konstrukció pedig 2026-ra fog megszületni.

A Wright Spirit iránt már jelenleg is érdeklődik a Viva Aerobus mexikói fapados légitársaság, ami meg fogja vizsgálni a száz üléses elektromos hajtású repülők flottájába integrálásának lehetőségét.

Hasonló kapacitású, kibocsátásmentes utasszállító repülőgépek fejlesztését más vállaltok is tervezik. Ezek egyike a brit-amerikai ZeroAvia, ami olyan hidrogénes hajtást fog készíteni, amivel egy 76 üléses repülő több mint 800 kilométert tehet majd meg.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink