Trend Felveszi a küzdelmet a parányi részecskékkel a Volvo

Felveszi a küzdelmet a parányi részecskékkel a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2020.09.21 12:22

Felveszi a küzdelmet a parányi részecskékkel a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo Cars 2020 tavasza óta egy célzottan a PM 2.5, vagyis a 2,5 mikronnál kisebb szilárd részecskék érzékelésére és szűrésére fejlesztett rendszert kínál bizonyos modelljeihez.

Hirdetés

Az Advanced Air Cleaner, azaz Fejlett Légtisztító nevet viselő rendszer egy szenzorral állapítja meg a 2,5 mikronnál kisebb részecskék koncentrációját az utastér levegőjében, mely információt a vezető vagy az utasa bármikor lekérhet.

A részecskék szűrése a szellőzés bekapcsolásakor automatikusan elindul. A rendszer lelkét egy pollenszűrő előtti ionizátor alkotja, mely elektromosan töltött állapotba hozza a rajta áthaladó részecskéket. A részecskék ezután az ellentétes vonzások miatt a szűrő falához tapadnak. A Volvo állítása szerint a megoldással kiszűrhető a PM 2.5 részecskék 95 százaléka.

A rendszer jelenleg a Scalable Product Architecture (SPA) moduláris padlólemezre épülő 60-as és 90-es sorozatú modellekben érhető el. Kínában, ahol azt az adatszolgáltatás lehetővé teszi, a légtisztító rendszer az utastér és az autón kívüli levegő minőségének összemérésére is lehetőséget biztosít.

Számos nagyvárosban okoz gondot a PM 2.5 részecskék egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációja, éppen ezért lehet hasznos a Volvo megoldása vagy más gyártók nagy teljesítményű pollenszűrőinek alkalmazása azok számára, akik sok időt töltenek városi forgalomban.

Nem csak a Volvo kínál tisztább levegőt vásárlóinak

Korábban már hírt adtunk róla, hogy a Škoda is kifejlesztett egy rendszert az utastér levegőjének monitorozására és folyamatosan tisztán tartására. A cseh vállalat megoldása azonban nem a kisméretű szilárd részecskékkel, hanem az allergénekkel, illetve a kellemetlen szagokkal veszi fel a küzdelmet.

Kiemelt Partnereink