Trend Felpörgeti töltőhálózatát az Ionity

Felpörgeti töltőhálózatát az Ionity

autopro.hu/P.B. | 2021.11.29 04:21

Felpörgeti töltőhálózatát az Ionity

Fotó: Audi Media Center

Az elektromos járművek terjedésének egyik alappillére a jól kiépített töltési infrastruktúra. Ennek kiépítésében oroszlánrészt vállal az Ionity, mely 700 millió eurót fektet a villámtöltők telepítésére – a beruházás keretében 2025-re ötezernél is több töltőoszlopnak kell létrejönnie.

Hirdetés

Az Ionity jelenleg 400 helyszínen üzemeltet nagyjából 1500 töltőt Európa 24 országában, elsősorban autópályákon. A 2025-ig megvalósuló beruházás keretében közel hétezerre nő majd a töltőoszlopok száma, töltési helyszínekből pedig ezernél is több lesz – ugyanis az új töltőket már nemcsak autópályákra, hanem forgalmas főútvonalakra és nagyobb városokba is telepítik.

Ezenkívül az Ionity számos meglévő telephely bővítését tervezi azok kihasználtságának függvényében. Az új helyek kezdettől fogva hat-tizenkét töltőponttal épülnek ki, ezzel csökkentve a felhasználók töltési és várakozási idejét. Az Ionity a töltési élményt is szeretné fokozni – igyekeznek minél több fedett töltőpontot kialakítani, ahol étkezésre és szórakozásra is lesz lehetőség addig, amíg az autók töltődnek.

Nemcsak a termék, hanem a teljes ökoszisztéma számít

Az Ionity-ben a Volkswagen, az Audi és a Porsche is rendelkezik részesedéssel. Markus Duesmann, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke az Ionity terjeszkedésével kapcsolatban elmondta, hogy ez egy nagyon fontos lépés, hiszen hiába gyártana egyre több és több elektromos modellt az Audi, ha kevés lehetőség lenne azokat tölteni.

Még soha nem volt ennyire igaz, hogy a termék mellett a teljes ökoszisztéma a lényeg – fogalmazott Duesmann.

Mint ismert, 2026-tól kezdve az Audi már csak tisztán elektromos új modelleket dob piacra, az utolsó belső égésű motorral szerelt Audi gyártása pedig valamikor 2031-ben vagy 2032-ben fog befejeződni.

Prémium töltési lehetőség

2021 decemberétől az Audi egy új töltési koncepciót indít az Ionity hálózatán. Ennek neve Plug & Charge (PnC) lesz, ami arra utal, hogy bármilyen azonosítás nélkül tölthetik az autósok a járművüket, csak csatlakoztatni kell azt a hálózathoz – az azonosítást maga a töltő végzi az erre alkalmas töltőpontokon.

Erre – a gyártó által prémiumnak nevezett – töltési lehetőségre azok az Audi e-tron modellek alkalmasak, melyeket 2021 48. hetétől kezdve gyárt az Audi – azaz a gyártósorról november 29-e után legördülő autók lesznek erre alkalmasak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink