Trend Felderítik az úthibákat a Mercedes-ek

Felderítik az úthibákat a Mercedes-ek

autopro.hu/M.M. | 2023.07.29 08:18

Felderítik az úthibákat a Mercedes-ek

Fotó: Mercedes-Benz Media

Az amerikai Bostonban a Mercedes-Benz által gyártott autók felfüggesztései fogják út közben rögzíteni az útburkolati sérüléseket, valamint kátyúkat. A projekt az első a maga nemében, és a célja, hogy fejlett adatelemzési algoritmusok segítségével a bostoni önkormányzat egyik szervezete kimutassa a városban megjelenő úthibák legfőbb okozóit.

Hirdetés

A Mercedes-Benz USA városi mobilitási megoldásokkal foglalkozó divíziója, a bostoni polgármesteri hivatal új városmechanikákkal kapcsolatos feladatokat ellátó osztálya és a Citywide Analitics Team nevű önkormányzati adatelemző cég együttműködésének a célja, hogy a járművekből kinyert adatok segítségével állapítsák meg az úthibák okozóit.

Forradalmi módon nyeri a város az adatokat

A gyakorlatban ez az adatgyűjtés úgy fog kinézni, hogy a járművek megjegyzik, hogy hol találkoznak bukkanókkal az utakon. Ezek után fejlett algoritmusok segítségével fogja feldolgozni a kinyert adatokat a Mercedes-Benz amerikai vállalata. A folyamat végén a cég meg tudja találni a mintákat az adatokban, illetve azonosítani tudja azokat a helyeket, ahol a legtöbb úthiba előfordul. Végül a Boston városi adatelemző cég fogja értékelni a Mercedes-Benz tevékenységének hatékonyságát, úgy, hogy összehasonlítják a város birtokában lévő adatokkal, valamint a személyes, utcai ellenőrzésekből származó információkkal.

A Mercedes járművekre szerelt érzékelőkből és segédrendszerekből származó adatok betekintést nyújthatnak a jármű környezetébe, beleértve az infrastruktúrát is. Míg a vállalatnak több európai országban is vannak folyamatban lévő projektjei, az egyesült államokbeli Bostonnal kötött partnersége az első Észak-Amerikában. A szükséges szenzorokkal felszerelt járművek nemcsak az úttest egyenetlenségeit regisztrálják, hanem azok intenzitását és időbeli fejlődését is.

Mindenki jól jár az együttműködéssel

„A Boston városával való együttműködés célja, hogy a járművek adatainak név nélkül történő biztonságos gyűjtésével, feldolgozásával és megjelenítésével mélyebb megértést biztosítson azzal az infrastruktúrával kapcsolatban, amelyben a járművek működnek. Járműveink kifinomult rendszerei értékes betekintést nyújthatnak az utakon zajló eseményekbe. Ezek az adatok segíthetnek hatékonyan és eredményesen javítani az infrastruktúra állapotát, hogy az utak biztonságosabbak legyenek, és mindenki számára élvezetesebb legyen a közlekedés.” – mondta Dimtris Psillakis, a Mercedes-Benz USA vezérigazgatója.

A fejlett felfüggesztési rendszerrel felszerelt Mercedes-Benz járművek az első és hátsó tengelyek felfüggesztésének egymást követő hirtelen összenyomódása és visszapattanása alapján észlelik az úthibákat. Egy hasonló algoritmus veszi észre a fekvőrendőröket is. A felhőben elvégzett további elemzések során a Mercedes-Benz szoftvere figyelembe veszi az autó modelljét és lengéscsillapítóját is. 2021 óta képesek arra a Mercedes-Benz autók, hogy figyelmeztessék egymást az úton lévő akadályokra és kátyúkra a cég Car-to-X rendszerén keresztül. A jelenlegi kutatás is erre, a már létező technológiára épít.

Nem hatékonyak a mai módszerek

Boston már nem az első alkalommal nyúl felhasználók által gyűjtött adatokhoz ezen a téren, ugyanis már korábban elemeztek ki mobiltelefonok GPS-éből származó adatokat azon célból, hogy felderítsék a városon belüli úthibákat. Abból a kutatásból az derült ki, hogy a megsüllyedt és elmozdult csatornafedelek okozzák a legtöbb fennakadást. A város emiatt megerősítette a kapcsolatait a közműszolgáltatókkal.

Jelenleg a város többek között az évenkénti felméréseken, valamint a Boston 311 néven ismert szolgáltató rendszeren keresztül szerez információkat a közútjai állapotáról. „Ismert, hogy eltérő mértékben használják a Boston 311-et a város különböző területein, azonban a 311-nek erős hatása van arra, hogy miként osztjuk el a város erőforrásait” – mondta Stefanie Costa Leabo, Boston város fő adatfelelőse. „Mindig arra törekszünk, hogy megtaláljuk annak a módjait, hogy a jelentéstételi torzításokat mérsékeljük, és izgatottan várjuk annak a kiértékelését, hogy az új technológiák tesztelésével vagy ezen új adatok beépítésével a városi erőforrások igazságosabb elosztása érdekében azonosítani tudjuk-e azokat az eseteket, amelyek egyébként figyelmen kívül maradtak volna, és nem tudtak volna foglalkozni velük” – folytatta Leabo.

Boston városa 2000 mérföldnyi (3200 kilométernyi) közutat tart fenn. Az egész Egyesült Államokban az útügyi hatóságok és az útkarbantartási osztályok manapság többnyire manuális megközelítésre támaszkodnak az út infrastruktúrájának és eszközeinek felügyelete és karbantartása során. Ez magas belső és külső költségeket, valamint az információk naprakészen tartására irányuló hatalmas erőfeszítéseket eredményez. Az adatok azonban gyorsan elavulnak, és a hirtelen kialakuló változásokat szinte lehetetlen lekövetni. Ezen a problémán segíthetnek az új projekt során tesztelthez hasonló megoldások.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink