Trend Fából készült szélturbina lapátjait telepítették Németországban

Fából készült szélturbina lapátjait telepítették Németországban

autopro.hu/R.K.E. | 2024.05.07 07:24

Fából készült szélturbina lapátjait telepítették Németországban

Fotó: Voodin Blade Technology

A Voodin Blade Technology (Voodin) német szélturbina-lapátgyártó vállalat bejelentette, hogy a németországi Breunában először szerelték fel faalapú lapátjait egy szélturbinára.

Hirdetés

A 19,3 méteres hosszú lapátok úgynevezett rétegelt furnérfából (LVL) készülnek. Ez a faalapú rétegelt anyag fenntarthatóbbnak tekinthető, mint a szélturbinák lapátjainak gyártásához használt üvegszálas és egyéb szintetikus kompozit anyagok. Ennél is fontosabb, hogy a lapátok élettartamuk lejárta után könnyebben leszerelhetők és újrahasznosíthatók. Mivel a legtöbb szélturbina lapátjának élettartama körülbelül 20-25 év, a régebbi lapátok cseréje nagy fejfájást fog okozni az elkövetkező években. Jelenleg a legtöbb szélturbina lapátot élettartamuk végén „eltemetik", mivel az anyag, amelyből készültek, nem hasznosítható újra.

A Voodinéhoz hasonló, fából készült lapátok kiküszöbölhetik a szélturbinák egyik fő Achilles-sarkát: a lapátok gyártásával és cseréjével járó problémákat. Ebből a célból a Voodin fából készült lapátjai tökéletes megoldást jelenthetnek a szélturbinák állítólagos zöld minősítésének megerősítésére. A kompozit anyagok, mint például az üvegszál és az epoxigyanta, nem használhatók újra, ami a leszerelés után anyagveszteséget eredményez. A fa viszont sokkal fenntarthatóbb nyersanyag.

A Voodin CNC marógépeket használ, amelyek kiválóan alkalmasak bonyolult 3D-s formák létrehozására. Ennek eredményeként a gyártási folyamat nagymértékben automatizált, így a gyártóüzemekben nincs szükség öntőformákra. A CNC marási technológiája nagyobb rugalmasságot is biztosít, mivel bármilyen típusú penge gyártására használható. Az automatizáltsági szint növelése csökkenti a gyártás munkaerőigényét. Ennek eredményeként a gyártás már nem szükséges az alacsonyabb munkaerőköltséggel rendelkező országokban – írja az Interesting Engineering.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink