Trend Ezek a jövő legmenőbb szakmái

Ezek a jövő legmenőbb szakmái

autopro.hu/Sz.K. | 2019.08.30 04:50

Ezek a jövő legmenőbb szakmái

A BAE Systems legújabb kutatása szerint az olyan modern technológiák, mint a virtuális valóság (VR), a mesterséges intelligencia (MI) és a robotika nagyban befolyásolja majd, hogy milyen szakmákat fogunk tanulni.

Hirdetés

A 16-24 éves korosztály közel fele úgy gondolja, hogy egy napon majd olyan szakmában fog dolgozni, ami ma még nem is létezik, és csupán egyötödük hiszi azt, hogy megvan az a képessége, hogy jövőbiztossá tegye karrierjét. A megkérdezettek háromnegyede továbbá úgy érzi, nem kap elég információt a jövő szakmáival kapcsolatban.

A BAE Systems új tanulmányának megállapításai közé tartozik az is, hogy a fiatal generáció 70%-a többet akar tudni azokról a készségekről, melyek a következő 20 évben jól jöhetnek számukra, így akarnak még informáltabbak lenni a jövőbeli képzéssel és karrierrel kapcsolatos döntések meghozatalakor.

Ezekre reagálva a BAE Systems technológusai összeszedték, hogy szerintük mik lesznek 2040-re a legmenőbb szakmák, és ezekhez milyen tanulmányokra és készségekre van szükség. Az MI, a VR és a robotika mind olyan fejlődő technológiák, melyek területén a szakemberek a legkeresettebbek lesznek. Főként robotikai, grafikus tervezési és filozófiai szakterületekkel célszerű szemezni, hogy a fiatalok bebiztosíthassák karrierjüket.

A jövő szakmái

Rendszerkeltető (system farmer)

A technológusok a szintetikus biológia és a vegyészmérnökség forradalmának határán mozognak, a gyártási folyamatok során például makro méretű, multifunkciós repülőgép alkatrészeket fognak „termeszteni”, esetlegesen nanoméretű részecskékkel. A „Chemputing” (kémiai informatika) néven ismert folyamat során készült alkatrészek érzékelik, feldolgozzák és leszüretelik az energiát, miközben szupererősek lesznek, és akár még magukat is képesek megjavítani.

Szükséges tanulmányok: kémia, biológia, vegyészmérnök

Robotikai tanácsadó

A szervezetek egyre jobban automatizálják működésüket, a robotok pedig egy kaptafára fognak készülni, és több különböző feladat elvégzésére is képesek lesznek. Ahogy az emberi és gépi munka egyre jobban összefonódik, a robotikai tanácsadó javaslatokkal fogja ellátni a vállalatokat, hogy hol használjanak robotokat, biztosítja, hogy az automatizált munkaerő összhangban legyen a hivatalos irányelvekkel, és meghatározza a frissítések lehetőségét, hogy a lehető leghatékonyabban működjenek együtt az emberekkel.

Szükséges tanulmányok: robotika, gépészet, fizika

Mesterséges intelligencia tolmács

Ahogy az emberek és robotok együttműködése még szorosabbá válik, a mesterséges intelligencia tolmács azért lesz felelős, hogy az embereket és az MI-t is képezze, így létrehozva közöttük a hatékony csapatmunkát. Ennek keretei között behangolja az MI-asszisztenst, az emberi munkaerő személyes szükségleteihez alakítja, emellett figyel, és kijavít minden gépi, vagy emberi hibát.

Szükséges tanulmányok: kiberbiztonság, információs technológiák, gépészet

VR-mérnök

Ahogy a légi, szárazföldi és vízi közlekedés területén használt platformok egyre bonyolultabbá válnak, digitális lenyomatok készülhetnek, így az MI-modellezés arra használható, hogy pontosan meghatározza, mely alkatrészek igényelnek távoli karbantartást. A VR-mérnökök azért lesznek felelősek, hogy virtuális, illetve kiterjesztett valóság segítségével feltérképezzék és monitorozzák az alkatrészek élettartamát a járművön belül, így azok a lehető leghatékonyabban és legbiztonságosabban tudnak üzemelni.

Szükséges tanulmányok: grafikus tervezés, információs technológiák

Emberi teljesítmény menedzser

Az emberi teljesítmény menedzserek teljesítménymérő eszközöket vagy okos ruhákat fognak használni, hogy olyan adatokat mérhessenek, mint a kognitív munkaterhelés, jólét és folyamatos energia kibocsátás. Ők fogják először megtudni, ha a dolgozó beteg lesz, illetve az orvosi mutatók ismeretében támogatást, illetve további képzést biztosíthatnak, hogy a dolgozó meg tudjon küzdeni a feszült helyzetekkel.

Szükséges tanulmányok: pszichológia, biológia, gyógyászat

MI-etikus

Az MI-ben egyre jobban megbízunk, így annak egyre több, bonyolultabb döntést kell meghoznia, ezért létfontosságú lesz a felelős programozása, üzembe helyezése és karbantartása. Az MI-etikus feladata az lesz, hogy biztosítsa, az MI stabil erkölccsel rendelkezik, nem elfogult, és nem tér el attól a céltól, hogy egy szervezet szükségleteit szolgálja.

Szükséges tanulmányok: filozófia, történelem, matematika

Nem kell válaszolni arra, hogy mi leszel, ha nagy leszel

– A technológiai, mérnöki és természettudományi fejlődések azt jelentik, hogy 2040-re a munkahelyek teljesen máshogy fognak kinézni, mint ma – idézi a themanufacturer.com Nick Colosimót, a BAE Systems hadiipari vállalatcsoport főtechnológusát. – Éppen ezért még elképzelhetetlen a ma fiatalsága számára, hogy pontosan tudja, milyen karrierbe kezd, és az hová repíti őt húsz év múlva. Készségek széles skálája lesz hasznos számukra a jövőjük bebiztosítása során. Valójában az egymástól teljesen különböző szakterületek, mint a grafikus tervezés és a filozófia, vagy a vegyészmérnökség és a kiberbiztonság is értékes lesz a jövő munkaereje számára.

Hozzátette, hogy a vállalatánál a legjobb szakemberek is különböző háttérrel rendelkeznek, és ahogy kialakulnak a jövő munkahelyei, fontossá válik, hogy a végzősök ne féljenek az ismeretlentől, csak így biztosíthatják be saját karrierjüket.

Kiemelt Partnereink