Trend Energia-pozitív járművet épített egy holland diákcsapat

Energia-pozitív járművet épített egy holland diákcsapat

autopro.hu | 2015.07.07 12:04

Energia-pozitív járművet épített egy holland diákcsapat

Eindhoven műszaki egyetemének hallgatói családi autónak titulálják a fura négykerekűt, ám nem ez a lényeg, hanem az, hogy a jármű több energiát termel, mint amennyit felhasznál.

Hirdetés

Július 3-án mutatta be a Solar Team Eindhoven (STE) mérnökhallgatói csapat a Stella Lux elnevezésű intelligens, napelemes családi autót, amely számos érdekes technológiai vonással rendelkezik. 1000 kilométeres a hatótávja (az alkotók szerint „legalább” ennyi), négy személy foglalhat helyet benne, egyedi navigációs rendszert is fejlesztettek hozzá.

A csapat ugyanazon az Ausztráliát átszelő World Solar Challenge versenyen áll rajthoz, amelyen a Kecskeméti Főiskola hallgatói is elindulnak majd. A 3000 kilométeres távú rendezvényre külön kategóriák szerint lehet benevezni, valószínűleg ezért lett „családi autó” a lapos napelemes jármű megjelölése. Ebben az esetben a praktikum, a felhasználóbarát kialakítás fontosabb, mint a minél nagyobb sebesség elérése.

Az igazi nóvum az energiatermelésben rejlik. A légellenállás leküzdését szolgáló karosszériaforma mellett rendkívül könnyű, szén és alumínium alapú anyagokat használtak az ifjú tervezők. Ez is hozzájárul, hogy a begyűjtött napenergia egy része „felesleges”, pontosabban a jármű szükségletei helyett egyéb felhasználásra is rendelkezésre áll a plusz kraft.

– Nem csupán a versenyt szeretnénk megnyerni ezzel a továbbfejlesztett járművünkkel, hanem az energia-pozitív megoldással életképes jövőbeli koncepciót is szeretnénk felmutatni a járműfejlesztés terén – üzente Hollandiából a világ járműiparának Tom Selten, a csapat menedzsere.

Kiemelt Partnereink