Trend Elektromos konténerhajót eresztettek vízre Kínában

Elektromos konténerhajót eresztettek vízre Kínában

autopro.hu/P.B. | 2023.08.03 15:21

Elektromos konténerhajót eresztettek vízre Kínában

Fotó: Cosco

Kína elindította első akkumulátoros elektromos konténerhajóját a Jangce folyón. A 700 TEU névre keresztelt hajó címe azt jelzi, hogy hétszáz úgynevezett húszlábas konténer szállítására képes. Az elektromos hajó cserélhető akkumulátorokat használ.

Hirdetés

Az elektromos hajó útvonala 965 kilométer hosszan követi a híres Jangce folyót, az útvonalon a tervek szerint még egy ilyen járművet bevetnek majd. A hajót két 900 kilowattos motor hajtja. A hajó akkumulátor-cserélő rendszere megoldást kínál a hatótávolság miatti szorongásra. A Maritime Executive szerint a hajó 700 konténeres kapacitásából 36-ot akkumulátorok foglalnak el, ezek a cserélhető egységek. A hajó üzemeltetője a Cosco Shipping Heavy Industry nevű vállalat.

A hajó hossza 120 méter, szélessége körülbelül 24 méter, tömege pedig 10 ezer tonna. Ahogy a név is mondja, a hajó rakománykapacitása 700 szabványos húszlábas konténer – ezek 5,9 méter hosszú, 2,35 méter széles és 2,39 méter magas konténerek.

A jármű intelligens vezérlőrendszert használ, amely biztosítja a maximális hatékonyságot, és például pontosan hozzáigazítja az energiafogyasztást a hajó igényeihez. A konténerhajó sebessége a tervezett érkezési időtől, az áramlatoktól és a maradék akkumulátor kapacitástól függ – írja az electrive.com.

A Cosco nyilatkozata szerint a Jangce folyó projekt mintaként szolgál majd a jövőbeni környezetbarát hajózási projektekhez. A cég idén májusban kezdte meg a második elektromos konténerhajó építését.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink