Trend Elektromos autókhoz is gyártani fog akkumulátorokat a Varta

Elektromos autókhoz is gyártani fog akkumulátorokat a Varta

autopro.hu/P.B. | 2021.03.18 04:21

Elektromos autókhoz is gyártani fog akkumulátorokat a Varta

Fotó: Varta Group

A német Varta fő profilja eddig a háztartási elemek és akkumulátorok gyártása volt, igaz, cellakutatásban már korábban is részt vettek. Úgy tűnik, a vállalat most belép az elektromobilitás piacára, és elektrifikált járművekhez is gyártani fog akkut.

Hirdetés

Bár a Varta hivatalosan nem erősítette meg a hírt, német sajtóértesülések szerint a vállalat azért épít 21700-as akkuk gyártására alkalmas részleget, hogy az elektromobilitás piacára léphessen. Tény, hogy a Varta jelenleg is dolgozik egy új gyártósor kialakításán ellwangeni gyárában, a projekt célja pedig a 21700-as cellák előállítása.

Ezeket a cellákat elsősorban elektromos autókban használná a vállalat, például vezetés közbeni töltésre, vagy nagy teljesítménnyel rendelkező járművek esetében rövid, de intenzív gyorsítások alkalmával.

Nem teljesen ismeretlen terep

A Varta már eddig is kapcsolatba került számos elektromosautó-gyártóval és beszállítóval kutatásai során. Német források szerint számos piaci szereplővel folytatnak tárgyalásokat a 21700-as cellák felhasználásáról.

A német cég részt vesz az Európai Unió helyi akkumulátorgyártást ösztönző programjában is, sőt, 300 millió eurós támogatást kapott Baden-Württemberg és Bajorország tartományoktól. A támogatás kétharmada a 21700-as cellák fejlesztésre megy.

A pályázaton való indulásakor a Varta világossá tette, hogy a kisebb lítium-ionos cellák legújabb generációjának kutatására, valamint a technológiájának nagyobb cellákra – így például az elektromos autókban használtakra – való kiterjesztésére fordítaná a támogatásokat, amiket 2024-ig hívhat le.

Munkahelyeket teremt az átállás

A Varta az új, 21700-as üzeméhez már 2020 nyarán dolgozókat kezdett toborozni. Összességében ezer új munkahelyet hoz létre a beruházás, ami nagyon komoly növekedést jelent a jelenleg négyezer embert foglalkoztató cég életében – írja az electrive.com.

A Varta Németországban jelenleg Ellwangen és Nördlingen városában üzemeltet gyárat, és elsősorban háztartási elemeiről és savas akkumulátorairól ismert Európában.

Kiemelt Partnereink