Trend Dunaújvárosi szemek vizsgálták a külföldi e-infrastruktúrát

Dunaújvárosi szemek vizsgálták a külföldi e-infrastruktúrát

autopro.hu/B.B. | 2016.05.17 12:19

Dunaújvárosi szemek vizsgálták a külföldi e-infrastruktúrát

Az egyetemi pilóták az E-Tour Europe nemzetközi autóversenyen szerzett tapasztalataikról tartottak beszámolót, akik az európai körút során hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak.

Hirdetés

A Dunaújvárosi Egyetem és a Magyar Elektromobilitási Szövetség közös csapata élménybeszámolót tartott az elektromobilitást népszerűsítő viadalról. A kilenc napon át tartó 3900 kilométeres európai túra során kilenc nemzet 15 csapata vizsgálta az elektromos autók hosszú távú használhatóságát.

A túrán résztvevő Arnold Miklós, Halasi Zoltán és Végh Zoltán a teszt során meggyőződhettek róla, hogy a München, Stuttgart, Párizs, Hága, Berlin, Prága, Budapest útvonalon milyen töltőállomások találhatóak, valamint milyen további fejlesztésekre lenne szükség.

Mészáros Virág, az egyetem kancellárja is gratulált az E-Dream Team-nek. Elmondása szerint a Dunaújvárosi Egyetem elkötelezett a fenntarthatóság iránt, az elektromobilitás terén gyűjtött tapasztalat pedig a jelenleg is zajló kutatásokban is nagy hasznukra válik majd. Mészáros Virág a gratuláció mellett reményét fejezte ki, hogy programjaikkal hozzájárulhatnak a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Gerendás Szabolcs, az egyetem innovációs szakértője elmondta, az elektromobilitással kapcsolatos egyetemi kutatások mérföldköve volt a külföldi infrastruktúra megismerése. Az egyik legfontosabb felismerés az volt, hogy a kontinensen az elektromos autókat többnyire elővárosi, ingázós utazásokra használják. Kiemelték, hogy az elektromos autók használói sokkal környezettudatosabbak, hiszen a megújuló energiát, a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát részesítik előnyben. Az alternatív meghajtású autókkal való közlekedés már-már életformát jelent.

Összegzésként a hazai töltőállomás-hálózat fejlesztésére hívták fel a figyelmet. A 2017-re kitűzött cél az lehetne, hogy ne csak a nagy hatótávolságú autókkal versenyzők jussanak el Magyarországra: a dunaujvaros.com szerint ugyanis Prága után az érintett útvonalon már nem volt lehetőség töltésre.

Kiemelt Partnereink