Trend Digitális polgárőr kerestetik - avagy így védjük a digitalizált gyárak hálózatát

Digitális polgárőr kerestetik - avagy így védjük a digitalizált gyárak hálózatát

autopro.hu/P.B. | 2020.06.29 12:22

Digitális polgárőr kerestetik - avagy így védjük a digitalizált gyárak hálózatát

Fotó: Pixabay

Nagyon nem mindegy, hogy ki fér hozzá ahhoz a hálózathoz, ami egy üzem működtetését végzi. Legyen szó gyártásról, vagy akár egy város vízhálózatának tisztításáról, a digitalizált, hálózatba kötött üzemeltetési folyamatok ellenőrzése kulcsfontosságú feladat, szélsőséges esetben emberek tucatjainak élete is múlhat ezen.

Hirdetés

A közelmúltban a Hondát ért hackertámadás jó példaként szolgál arra, hogy a legnagyobb gyárak sincsenek biztonságban, ha nem védik megfelelően az informatikai rendszereiket. Sőt, ahogyan arról az autopro.hu a napokban írt, a hackerek szívesen veszik célba az ilyen üzemeket, érdemes tehát komolyan venni a kiberbiztonság kérdését, ami egy okosgyár esetében nemcsak annyit jelent, hogy van-e megfelelő tűzfal és vírusirtó a számítógépen.

Számtalan olyan projekt létezik, ahol egész városokat kötnek a hálózatba, ezek az úgynevezett smartcity (okosváros) projektek. Ezen a területen még a gyártásnál is nagyobb figyelmet kell fordítani a hálózat megfelelő védelmére, hiszen beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha illetéktelenek veszik át az irányítást például a város vízhálózata felett.

Legyen ön is digitális polgárőr!

Bár nehéz a két szervezetet teljesen párhuzamba állítani, az amerikai Neighborhood Watch nagyjából olyan, mint Magyarországon a kisebb településeken, vagy településrészeken az önszerveződő polgárőrség. Az IndustryWeek által bemutatott kiberbiztonsági rendszer erről kapta a nevét, ez a Dragos Neighborhood Watch. Ez egy távolról működő ellenőrző mechanizmus, ami két fontos hiányosság pótlását ötvözi: kevés a területtel foglalkozó szakember, és a hálózatok átláthatóságának hiánya.

A Dragos rendszere segít előre kiszűrni a fenyegetéssel járó aktivitásokat, ami a vállalat szakértőinek tudásával kombinálva minimálisra csökkentheti az üzem (vagy akár város) belső hálózatának törékenységét.

A Neighborhood Watch kifejezetten az ipari hálózatokra specializált megoldás, ugyanis -ahogyan a cég alelnöke, Ben Miller rámutatott- a gyártási folyamatokat összefogó informatikai rendszerek (OT), egészen más megközelítést igényelnek, mint a hagyományos IT-rendszerek. A terület folyamatosan fejlődik, így remélhetőleg egyre kevesebb olyan esettel kell találkoznunk, mint amivel a Honda szembesült az idén.

Kiemelt Partnereink