Trend Biztonságosabbá teszi az építkezéseket a Bosch

Biztonságosabbá teszi az építkezéseket a Bosch

autopro.hu/E.M. | 2022.10.24 10:17

Biztonságosabbá teszi az építkezéseket a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch hivatalos sajtóközleménye szerint az építkezéseken bekövetkező munkahelyi balesetek elkerülése érdekében a vállalat egy olyan moduláris rendszert fejlesztett ki, amely a járművezetők tájékozódását segíti.

Hirdetés

A BG Bau építőipari balesetbiztosító 2021-es adatai szerint Németországban tavaly több mint 100 ezer munkahelyi baleset történt az építőiparban, amelyből 85 halálos kimenetelű volt. Az építőipari járművek által okozott sérülések elkerülése érdekében a járművezetőknek mindig szem előtt kell tartaniuk a teljes környezetüket. Ez gyakran túl nagy mentális stresszhez és fizikai megterheléshez vezet, amelyet azonban az elektronikus asszisztensrendszerek képesek csökkenteni.

„A Bosch ezért kifejezetten az építőipari járművek számára kifejlesztett egy moduláris rendszert, amely testre szabott struktúrákat és érzékelőket tartalmaz a kiterjedt asszisztenciafunkciókhoz. A Bosch Rexroth-tal együttműködve pedig egy nagy teljesítményű terepjáró (off-highway) robotvezérlőt is kínálunk, amely az automatizált gép szívét alkotja, és komplex felhasználási esetekben is képes támogatást és könnyítést nyújtani” - nyilatkozta Stefan Schenk, aki a Robert Bosch GmbH nem közúti termékterületéért felelős vezetője.

Igényekre szabható használat

A moduláris érzékelőstruktúra különböző ultrahangos, radaros és többkamerás rendszereket tartalmaz. Ez lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a rendszereket rugalmasan az egyedi alkalmazásokhoz és asszisztenciafunkciókhoz igazítsák.

Az információk egyszerű megjelenítésére pedig kifejlesztettek egy külön rendszert, amely vizuálisan kiemeli a radar- és ultrahangos érzékelők működési területén belül észlelt objektumokat. Ezen adatok elektronikus fúziója lehetővé teszi a különböző érzékelőtípusok előnyeinek optimális kombinálását, ezáltal növelve az asszisztensrendszer teljesítményét.

A terepjáró látórendszert pedig prototípusnak tervezték, így az építőipari járművek gyártói egy validált, működőképes moduláris alaprendszert kapnak, amellyel saját igényeikre szabottan megtervezhetik és fejleszthetik saját asszisztensrendszereiket. A lehetséges alkalmazási körbe tartozik a holttérfigyelés, a tárgyfelismerés és a manőverezéstámogatás.

Úton az automatizált építőipari járművek felé

A jelenleg rendelkezésre álló asszisztenciafunkciók az első lépést jelentik a jövő teljesen automatizált és összekapcsolt építőipari járművei felé. A Bosch a Bosch Rexroth-tal együttműködve egy tesztelt és ellenőrzött, a felhasználási esethez tökéletesen igazodó, mindent egybefogó rendszerrel könnyíti meg az építőipari járművek gyártóinak az automatizálás felé való elmozdulását.

Ez a Terepjáró Robotikai Vezérlő (ORC) rendszer érzékelőkből és egy elektronikus vezérlőegységből áll, és kapcsolatot képez az érzékelővezérlők és a gép elektronikus rendszere között. Központi egységként az ORC támogatja az érzékelők fúzióját, a tereptérképezést és a tárgyak lokalizációját, így a részleges és teljes automatizálás alapját és következő lépését képezi.

A Bosch automatizálási szoftvere és hardvere pedig zökkenőmentesen integrálható a BODAS digitális ökoszisztémába. A BODAS olyan mobilelektronikai megoldások csomagját nyújtja a felhasználóknak, amelyek támogatják a digitális átalakulást, ezáltal növelik a termelékenységet és a hatékonyságot, és egyszerűsítik az automatizálást. „A Bosch rendszereivel a jövő automatizált építkezéséről szóló vízió már ma elérhető közelségbe kerül” - mondta Schenk.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink