Trend Biztonságosabbá teszi a buszok közlekedését a ZF

Biztonságosabbá teszi a buszok közlekedését a ZF

autopro.hu/V.M. | 2022.05.04 06:22

Biztonságosabbá teszi a buszok közlekedését a ZF

Fotó: ZF Press

A német ZF egy kifejezetten városi buszokhoz fejlesztett ütközéselkerülő rendszert készül piacra dobni, ami képes lesz mind a más közlekedőknek, mind a buszon utazóknak védelmet nyújtani.

Hirdetés

A ZF a maga nemében az első gyártófüggetlen rendszerként hivatkozik az aktív fékezésen alapuló fejlesztésére, amit eleinte Európában, később pedig világszerte fog kínálni.

A vállalat szerint a rendszere „nagy lépést jelent a buszok biztonsági szintjének növelésében mind az utasok, mind más közlekedők szemszögéből.”

Az ütközéselkerülő fejlesztéséhez átemelték a nehéz tehergépkocsikhoz készített OnGuardMAX vészfék-asszisztens bizonyos funkcióit. Kamerák és radarok segítségével a rendszer képes a közlekedési helyzet folyamatos elemzésére, amennyiben pedig úgy értékeli, hogy ütközés veszélye áll fenn, a vezetőnek figyelmeztetést ad, illetve automatikusan fékezhet a baleset megelőzése érdekében.

A megoldás egyúttal a buszon utazók testi épségére is ügyel azáltal, hogy egyenletesen adagolja a fékerőt, ezzel csökkentve annak esélyét, hogy az utasok kibillenjenek egyensúlyukból és elessenek.

A ZF közleménye szerint az elektromos és konvencionális hajtású járművekbe egyaránt beépíthető rendszere mellett már több vezető buszgyártó is letette voksát.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink