Trend Bemutatták a legnagyobb hidrogénes bányateherautót

Bemutatták a legnagyobb hidrogénes bányateherautót

autopro.hu/V.M. | 2022.05.11 09:21

Bemutatták a legnagyobb hidrogénes bányateherautót

Fotó: Anglo American

A londoni székhelyű Anglo American bányavállalat leleplezte a világ legnagyobb hidrogénhajtású bányateherautóját, ami valós viszonyok között fog működni a vállalat dél-afrikai Mogalakwena platinumbányájában.

Hirdetés

A prototípusnak számító jármű eredetileg dízelhajtású volt. Az átalakítással a teherautó hidrogén-akkumulátoros hibrid hajtásláncot kapott, aminek két megawatt csúcsteljesítménye meghaladja a korábban beépített dízelmotorét.

A hidrogén több üzemanyagcellát táplál, melyek együtt az összteljesítmény közel felét, 800 kilowattot szolgáltatnak. A hidrogén-akkumulátoros hajtáslánc az Anglo American és az amerikai First Mode mérnökeinek közös munkájának eredményeként született meg.

A 290 tonna teherbírású munkagépet kizárólag zöld, vagyis megújuló energiaforrások felhasználásával előállított hidrogénnel táplálják a bánya területén felépített hidrogéntermelő és -tároló állomásról, amit a francia Engie energiaszolgáltató működtet.

A hidrogénen kívül a hatótávolság növelését és az utántöltési idő csökkentését a lejtmenetkori regeneratív fékezés is támogatja a keletkező energia akkumulátorba táplálásán keresztül.

Kiterjesztik a hidrogén alkalmazását

A hidrogén-akkumulátoros bányateherautó egy pilot program keretében fog működni, az Anglo American nuGen programjának részeként, melynek célja, hogy a vállalat bányáiban meghonosítsák a zöldhidrogén-termelést és az anyagszállító járműveket hidrogénüzeműre konvertálják.

A pilot program sikeressége esetén az Anglo American a ma használt dízelhajtású teherautóit hidrogénüzeművé alakítja vagy hidrogénüzemű járművekkel váltja ki, amivel a külszíni fejtések dízelhajtáshoz kötődő emisszióját 80 százalékkal csökkentheti majd.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink