Trend Bemutatta a jövő gyárát a Bosch Rexroth

Bemutatta a jövő gyárát a Bosch Rexroth

autopro.hu/H.J. | 2020.07.17 10:49

Bemutatta a jövő gyárát a Bosch Rexroth

Fotó: twitter.com/BoschRexrothUS

Virtuális eseményen mutatta be a jövő gyárát az ipari automatizálás vezetője, a Bosch Rexroth. A rendezvényen a vállalat szakértői azzal a kérdéssel foglalkoztak, hogy miért kulcsfontosságú az automatizálás az ipar számára, illetve a Bosch hogyan segíthet az üzemek automatizálásában partnerei számára.

Hirdetés

Matthias Aberle, az észak-amerikai Bosch Rexroth alelnöke a koronavírus járvány kapcsán elmagyarázta azt is, hogy miként segíthet a digitalizálás ellenállóbbá válni a nem várt gazdasági eseményekkel szemben. Az összekapcsolt segédrendszerek kiegészítik az emberi munkát, míg a szoftverek lehetővé teszik a megfelelő távolságtartást. Az automatizálást lehetővé tevő eszközök beépítése így nagyobb rugalmasságot biztosít az esetleges gazdasági visszaesések során.

A szakember szerint a feldolgozóipar jól halad az automatizálás felé vezető úton, az Ipar 4.0 pedig a versenyképesség előfeltétele.

3D nyomtatás és IT/OT a fejlesztések középpontjában

Thomas Fechner, a Bosch Rexroth kutatás-fejlesztési részlegének vezetője a jövő gyárának felépítéséről beszélt. A szakember szerint a 3D nyomtatás egyre népszerűbbé válik, azáltal pedig, hogy ipari méreteket ölt, még nagyobb hangsúlyt kap a szektorban. Az innovatív technológia célkeresztjében emellett az IT/OT konvergenciája áll, azaz az információs technológiai (IT) rendszerek integrálása az operációs technológiai (OT) rendszerekbe.

Zöld innováció

Az innovációval együtt az úgynevezett zöld tech átalakulás is megjelent. A jövő gyárának megtervezésekor pedig számos tényezőt figyelembe kell venni a minél fenntarthatóbb működéshez. Így már nem lesz elég kizárólag a gyártósorra koncentrálni, olyan részletekre is ügyelni kell, mint például az intelligens padlóburkolat vagy egy még biztonságosabb környezet megteremtése.

További kulcsfontosságú terület az információ áramlása. Mivel a digitalizált folyamatok hatalmas mennyiségű adatot igényelnek, szükség van egy olyan rendszerre, amely biztosítja az adatok gyűjtését és tárolását egyaránt.

A jövő autonóm gyáraiban a robotikának is jelentős szerep jut – az embereket ugyan nem helyettesítik a gépek, de segítik őket a munkájukban – írja a machinedesign.com.

Kiemelt Partnereink