Trend Az okos eszközök egyre okosabb tervezést igényelnek

Az okos eszközök egyre okosabb tervezést igényelnek

autopro.hu/D.Á. | 2021.07.20 04:20

Az okos eszközök egyre okosabb tervezést igényelnek

Fotó: Pixabay

A mai, erősen adatorientált világban a konnektivitás mértéke és az elektronikai eszközök kezelhetősége meghatározó. Ember és gép kapcsolata nagy utat járt be, és ezután is folyamatosan fejlődik. A jövőben az otthonainkba is begyűrűzik a digitalizálás, és mindennapi használati tárgyaink is „okossá” válnak majd.

Hirdetés

Fókusz az otthonokon

Az ember-gép interfész, azaz az ember és az általa használt gépek kapcsolata az elektronikai eszközök alkalmazásának legfontosabb eleme. Az egyszerű gomboktól és fizikai kezelőszervektől a különböző érintőképernyőkön át mára eljutottunk az olyan technológiákig, mint a gesztusvezérlés. Az ember-gép interfész piaca csaknem 12 milliárd dollárt fog érni 2026-ra, és ennek jelentős részét az okos otthonok fogják adni. Egyre több hétköznapi berendezés rendelkezik kapacitív érintőfelületekkel, közelségérzékelőkkel, beszédelemző algoritmusokkal és egyéb technológiákkal, amelyek által az eszköz gondolkodik és tanul, tehát okossá válik. A kereslet az okos otthoni eszközökre egyre nő, így a fejlesztések is felgyorsultak.

Az egyik, nagy lehetőségeket tartogató terület az okos otthonhoz kapcsolódóan a fitnesz eszközök. A koronavírus miatti korlátozások idején jelentősen megugrott a kereslet az otthoni edzésre és az ezzel kapcsolatos elektronikus kiegészítőkre. Az okosórákat és -karkötőket korábban sportolók használták, ma azonban széles körben elterjedtek. Egyre hatékonyabban mérhetők velük különböző életfunkciók, mint a vérnyomás, pulzusszám és elégetett kalóriák. A különböző testen viselt okoskiegészítők a jövőben számos funkciót láthatnak el automatikusan az okos otthon eszközeihez kapcsolódva.

Tervezési irányelvek

Az okos otthon eszközeire a Dolgok Internete elemeiként kell tekinteni. Tervezésükkor jól át kell látni a felhasználók viselkedését, preferenciáit, felmerülő szükségleteit, és fontos a jó alkalmazkodási készség a gyorsan változó körülményekhez. Az első lépések egyike az eszköz ember-gép interfészének vizuális része – ikonok, színvilág, intuitív vezérlési séma kialakítása. Hasonlóan fontosak az eszköz visszajelzési módjai. Az eszköz számos funkciót láthat el egyszerre, melyek állapotát különböző módon, de letisztultan, ízlésesen kell a felhasználó tudtára adni. Helyet kaphatnak fényjelzések például a vezérlésre szolgáló kapacitív érintőfelületeken is. A cél a minél érthetőbb visszajelzés minél kevesebb szöveg használatával – az egyszerű fényjelzések hamarabb megérthetők, és a nyelvi akadályok sem merülnek fel.

Számos gyártó a formatervvel kezdi a tervezést, holott érdemesebb a funkcionalitást előre venni, és az kezelőfelületekre alapozni a folyamatot, hiszen a felhasználói élményt legnagyobb részben ez befolyásolja majd. Az ember-gép interfész tervezésekor a folyamatos visszajelzések kikérése által sokkal egyszerűbben javítható vagy visszafejthető egy-egy döntés. A biztonság szempontjából fontos lépéseket érdemes sok helyen hozzárendelni a funkciókhoz ahelyett, hogy egyben kezelhetők lennének, illetve az eszköz által küldött hibaüzenetek különbözzenek aszerint, hogy biztonsági kockázatra hívják-e fel a figyelmet vagy nem. Érdemes továbbá minden funkció ellátásához valamennyi aktív beleszólást igényelni a felhasználótól.

Az anyagválasztás szempontjai

Az otthoni okos eszközök tervezésekor meg kell találni a megfelelően strapabíró, tartós és funkciót ellátó anyagokat. A rozsdamentes acél nagyon ellenálló, és minőségi látványt nyújt. A műanyag elemek nagy mennyiségben olcsók, energiatakarékosak, könnyűek és rugalmasak. A szénszálerősítésű műanyagok nagy szilárdságúak, és emellett tömegük átlagosan harmada a rozsdamentes acéloknak. Az üvegszálas kompozitok szintén könnyűek, szilárdak, de rugalmasabbak, kültéri használatra kedvelt anyagok. Az üvegek nagy keménységűek, jó optikai tulajdonságokkal rendelkeznek és minőségérzet párosul hozzájuk, de nagy méretekben problémás lehet a kezelésük és drága a gyártásuk — számolt be az Industry Week.

Kiemelt Partnereink