Trend Az e-autók ellen lépnek fel egy amerikai államban

Az e-autók ellen lépnek fel egy amerikai államban

autopro.hu/V.M. | 2023.01.18 09:23

Az e-autók ellen lépnek fel egy amerikai államban

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az Egyesült Államok Wyoming államában benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami az új elektromos járművek értékesítésének 2035-től megszüntetését irányozza elő – szembe menve a trenddel, ami hasonló időtávban egyeduralkodóvá tenné a feltörekvő elektromos technológiát.

Hirdetés

„Az új elektromos járművek értékesítésének 2035-ig kivezetése” című törvényjavaslatot nemrég nyújtották be Wyoming állam törvényhozásában, ahol már érdemi támogatást kapott.

A tervezet mögött álló Sen. Jim Anderson, R-Casper a helyi médiának nyilatkozva elmondta, hogy a belső égésű motoros autók Kaliforniában és más államokban betiltása ellen kíván fellépni.

A javaslat ugyan nem mondja ki az új elektromos járművek forgalmazásának betiltását, azonban célul tűzi és „ösztönzi” az értékesítésük 2035-re kivezetését Wyoming államban, továbbá a lakosságot és az állam gazdasági szereplőit a villanyhajtású járművek meg nem vételére kívánja sarkalni.

Nagy teher az elektrifikáció

Hogy miért pont Wyomingban születhetett egy ilyen javaslat, magyarázza, hogy bár az állam lakossága alig haladja meg a félmilliót, így is az Egyesült Államok nyolcadik legnagyobb olajkitermelője. Az elektromos átmenet éppen ezért sok ember megélhetését sodorja veszélybe, amire az InsideEVs által szemlézett javaslatban is rámutatnak, megemlítve, hogy az olaj- és földgázszektor több ezer főt foglalkoztat az államban.

A wyomingi jogalkotók félelme valóban nem alaptalan. Az USA kormánya ugyan még nem határozott meg dátumot az elektromos átmenet befejezésére, azonban számos állama már tett ilyen elhatározást. Hasonlóan a tradicionális hajtásúakhoz, az elektromos járművekben is szükség van olajalapú kenőanyagokra, azonban a kieső üzemanyag-felhasználást ez nem tudja ellensúlyozni.

Mindazonáltal, ha még célt is ér a szóban forgó javaslat, önmagában kevés lesz az elektrifikációs trend megakasztásához.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink