Trend Az autóipart is elérték a kriptovaluták

Az autóipart is elérték a kriptovaluták

autopro.hu/B.B. | 2018.02.07 06:30

Az autóipart is elérték a kriptovaluták

Bár többnyire teljesen kiszámíthatatlanok, a kriptovaluták mégis az utóbbi évek egyik anyagi-technológiai sikersztorijának számítanak. A szárnyait bontogató technológia a Bosch révén immár az autóiparba is beszivárgott, a németek az IoT-fejlesztések jegyében indítottak befektetést.

Hirdetés

Sokak számára még teljesen ismeretlen, ráadásul ha már hallottunk is róla sem biztos, hogy teljesen értjük a kriptovaluták épp kibontakozó világát. Pedig a nemzetállamoktól, kormányoktól, bankoktól független fizetési rendszer vonzó alternatíva lehet a vállalati és bankszektor számára. Az autóiparból az elsők között a Bosch figyelt fel a lehetőségre és kockázatitőke-kezelő leányán, a Robert Bosch Venture Capitalon keresztül jelentős összeggel szállt be a berlini IOTA kriptovaluta-startupba.

Jó, de mi az a kriptovaluta?

A kriptovaluták létrejötte a jelenlegi fizetési rendszerek digitális továbbfejlesztését, biztonságosabbá, egyszerűbbé, függetlenebbé és így költséghatékonyabbá tételét célzó esemény. A peer-to-peer, vagyis a felhasználók közti közvetlen fizetés független a hagyományos pénzforgalmi rendszert fenntartó és szabályozó szereplőktől, például jegybankoktól, hitelintézetektől – ennek minden előnyével és hátrányával együtt.

Ma már több száz különféle kriptovalutafajta létezik, ezek gyakran kisebb-nagyobb mértékben specializáltak. Többségükben ugyanakkor közös, hogy a tranzakciókat sorba rendező és időbélyeggel ellátó, úgynevezett blockchainnek nevezett könyvelési rendszer garantálja a decentralizáltság ellenére a rendszer biztonságát. Az egyes virtuális fizetőegységek (értsd: címletek) mozgását a felhasználók számítógépeinek hálózata rögzíti, egyedileg lekövethetővé téve azt és kizárva az egyes „érmék” egy felhasználó általi többszöri felhasználását, esetleges eltűnését.

Egyelőre országonként eltérő a kriptovaluták használatához való viszony. A nagyvállalatok és bankok szemszögéből ugyanakkor már más a helyzet, hiszen a tranzakciós költségektől mentes fizetési rendszerrel olcsóbban, nem ritkán gyorsabban végezhetik egymás közti pénzügyleteiket. Mindebben kritikus pont az egyes kriptovaluták elfogadottsága és felhasználószáma, így a legnagyobb vállalatok máris nagy erőkkel dolgoznak a rendszer fejlesztésén és kiterjesztésén.

Hogyan kerül a képbe az autóipar?

A ma már az egyik legnagyobb piaci kapitalizációval bíró, IOTA névre hallgató kriptovaluta 2015-ös berlini létrehozásakor egy gépek közti (machine-to-machine, M2M) fizetési rendszer megalkotása volt a cél. Ez remekül illeszkedik az Ipar 4.0 keretében terjedő dolgok internetéhez (IoT), lehetővé téve a hálózatba kötött, egymással kommunikáló gépek adatforgalmához kapcsolódó pénzügyi tranzakciók automatizálását.

A blockchain helyett irányított gráfokra alapuló IOTA-hálózat gyors és skálázható tranzakciókat tesz lehetővé, másodpercenként pedig (elvileg) korlátlan ügyletet képes feldolgozni. Mindezek alapján érthető, hogy az IoT-megoldásokat fejlesztő és kínáló Bosch számos más vállalattal együtt csatlakozott az IOTA-startuphoz.

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a kriptovaluták terjedése milyen hatással lesz a jelenleg fennálló globális fizetési rendszerre, ugyanakkor tény, hogy a vállalatok sok más trendhez hasonlóan ezúttal is csak előre menekülhetnek – így a jövőben újabb autóipari beszállítók és autógyártók kerülhetnek közelebb a kriptopénzekhez.

Kiemelt Partnereink