Trend Autonóm busz állt forgalomba az USA-ban

Autonóm busz állt forgalomba az USA-ban

autopro.hu/V.M. | 2022.05.03 08:18

Autonóm busz állt forgalomba az USA-ban

Fotó: Youtube/MSU News

A Michigani Állami Egyetem (MSU) a maga nemében az egyik legnagyobb autonóm autóbuszt állította forgalomba a Detroittól nyugatra fekvő Lansing városában.

Hirdetés

A nagy nyilvánosságnak még 2021 novemberében bemutatott járművet az elmúlt hónapokban extenzív tesztelés alá vetették. Ezalatt több mint 650 fordulót végzett az általa most is kiszolgált útszakaszon.

Az egyetem hallgatóit, oktatóit és látogatóit szállító busz az MSU, Michigan állam, a Karsan buszgyártó, illetve a magas szintű önvezetést kiszolgáló szoftverplatformot fejlesztő Adastec együttműködésén keresztül valósult meg.

Minden nap az oktatás szolgálatában

A négyes szintű önvezetési képességgel rendelkező, azaz emberi beavatkozást csak kivételes esetekben igénylő, 22 ülőhelyes e-ATAK busz hétköznapokon közlekedik a lansingi buszpályaudvar és az egyetem előadóépülete közötti mintegy 2,1 kilométeres útszakaszon.

Az útvonal mentén elhelyezkedő közlekedési lámpákat okos infrastrukturális elemekkel látták el, ezáltal képesek a busszal való kommunikációra. A biztonság további fokozása érdekében a busz volánja mögött mindig ülni fog egy biztonsági sofőr, készen arra, hogy beavatkozzon, amennyiben a busz rendszere nem megfelelően reagálna egy közlekedési szituációban.

Az MSU a busz működése során nyert különböző, például a jármű-infrastruktúra kommunikációs adatokat elemezni fogja annak érdekében, hogy meghatározzák a jövőben esedékes fejlesztések irányát.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink