Trend Szilárdtest akkut fejleszthetnek német kutatók

Szilárdtest akkut fejleszthetnek német kutatók

autopro.hu/P.B. | 2021.08.11 12:20

Szilárdtest akkut fejleszthetnek német kutatók

Fotó: Fraunhofer

A SoLiS (a szilárd lítium-kén angol rövidítése) nevű kutatási projekt 2021 júliusában indult és a német kormány közel 1,8 millió euróval finanszírozza azt. A cél egy ígéretes akkumulátor-koncepciót átvinni az alapkutatásról az ipari alkalmazásba.

Hirdetés

Az alapkutatás többek között a „Liscell” névre hallgató közös projekten alapul, amelyben a drezdai Fraunhofer IWS is részt vett. Az eddigi kutatási eredmények biztatóak: a lítium-kén szilárdtest akkumulátor alapvető megvalósíthatóságát laboratóriumi körülmények között már bizonyították - írja a Fraunhofer IWS, hozzátéve, hogy egyelőre túl kevés adat áll rendelkezésre az alkalmazás értékeléséhez.

Jelenleg éppen az a szakasz zajlik, amikor a technológia alkalmazását vizsgálják. A cél, hogy több elektróda rétegű akkumulátorcellákat fejlesszenek ki lítium-kén szilárdtest-technológián alapulva, és alkalmazásorientált módon értékeljék azokat. Többek között a repülés lehet olyan terület, ahol az ilyen akkukat használnák.

A projekt egyik legnagyobb kihívása, hogy a kén szoros érintkezésbe kerüljön az elektromosságot vezető szénnel és az ionvezető elektrolitokkal – írja az electrive.com.

A Fraunhofer IWS vezetésével a német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) öt tudományos és ipari partnert finanszíroz összesen közel 1,8 millió euróval.

Kiemelt Partnereink