Trend Akkumulátorok fejlesztésére épít laboratóriumot a Volkswagen

Akkumulátorok fejlesztésére épít laboratóriumot a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2020.08.14 12:20

Akkumulátorok fejlesztésére épít laboratóriumot a Volkswagen

Az új laboratóriummal bővített chattanoogai Volkswagen-gyár látványterve | Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen célja, hogy a Tennessee állambeli Chattanooga városában lévő termelőüzemét úgy alakítsa át, hogy ott a jövőben nem csak az elektromos járművek gyártása, hanem az azokkal kapcsolatos fejlesztés is folyhasson. Ennek érdekében az üzemet egy akkumulátorok tesztelésére és fejlesztésére alkalmas laboratóriummal fogják bővíteni.

Hirdetés

A VW sajtóközleménye szerint a jövőben az USA-ban készülő elektromos modellekbe kerülő akkumulátorcellák, valamint kész energiatároló egységek tesztelésére és fejlesztésére szolgáló létesítmény építése hamarosan kezdetét veszi, 2021 őszére pedig az utolsó munkálatok is be fognak fejeződni. A Chattanoogában összeszerelt villanyautókhoz a VW az SK Innovation Georgia államban gyártott akkumulátorcelláit fogja használni.

Wolfgang Maluche, a Volkswagen Amerika tervezési alelnöke elmondta, hogy az autógyártók kétféle módon végzik az akkumulátorok fejlesztését. „Sokuk kiszervezi az akkumulátorok fejlesztését és tesztelését, míg néhányan házon belül fogják végezni a fejlesztést és a tesztelést. Mi az utóbbit csináljuk.”

Kemény próbatétel vár az akkumulátorokra

Az új laboratóriumban egyebek mellett nyomásvizsgálatra alkalmas gépek, klímakamrák és egy rázóasztal fog helyet kapni. A legtöbb autóipari laborban ugyan találhatóak rázóberendezések, azoknak viszont csak kis részét tervezték elektromos járművek akkumulátorainak tesztelésére.

Hogy a telepeket a valós körülményeknek megfelelő behatások érjék, a VW saját rázóberendezést tervezett. A nagy igénybevétel elviselése érdekében a rázóasztal több mint 3,5 méter mély alapozást fog kapni. Mikor a berendezés elkészül, az USA-ban mindössze egy másik olyan labor lesz, ahol hasonló méretű rázóasztal fog működni.

Kiemelt Partnereink