Trend A szuperszámítógép buta ahhoz képest, amivel a VW és a Google dolgozni fog

A szuperszámítógép buta ahhoz képest, amivel a VW és a Google dolgozni fog

autopro.hu/B.B. | 2017.11.08 15:34

A szuperszámítógép buta ahhoz képest, amivel a VW és a Google dolgozni fog

Közösen folytat kutatási kísérletet az autógyártó és a techóriás. A cél megvizsgálni a szuperszámítógépeknél is gyorsabb technológia autóipari felhasználhatóságát. A speciális tapasztalat jelentette versenyelőny sem utolsó szempont.

Hirdetés

Hamarosan érdekes kísérletbe kezd a Volkswagen és a Google, hiszen a felek a lisszaboni Web Summit 2017 elnevezésű technológiai konferencián jelentették be: közösen vizsgálják meg a kvantumszámítógépek autóipari felhasználását. A két vállalat átfogó kutatási együttműködésnek nevezte a folyamatot, melyben speciális, a technológia alkalmazásáról szóló tapasztalatokat gyűjthetnek.

A munkához a VW és a Google is kiállít egy-egy szakértőcsapatot, ők a Google egyik kvantumszámítógépével dolgoznak majd, írja az Automobilwoche. Az ilyen eszközök még a szuperszámítógépeknél is jóval gyorsabban oldják meg a rendkívül komplex számításokat és szimulációkat, esetenként pedig akár olyankor is megoldást kínálnak, ahol a szuperszámítógépek már nem boldogulnak.

A VW közlése szerint három fő területre fókuszálnak majd, ezek a forgalomoptimalizálás továbbfejlesztése, az elektromos autók még nagyobb teljesítményű akkumulátorainak anyagszerkezet-vizsgálata, illetve a mesterséges intelligencia gépi tanulásának új módszerekkel való megközelítése.

A VW IT-vezetője, Martin Hofmann elmondta, a kvantumszámítógépek új dimenziókat nyitnak meg az autóipar számára, a Volkswagen pedig értelemszerűen az elsők között szeretne lenni, akik felhasználják a technológiát. Hofmann szerint a Google-lel végzett közös munka nagyban segíti, hogy a még fejlettebb elektromos autók, illetve az önvezető járművek minél korábban piaci forgalomba kerülhessenek.

A VW-nek egyébként nem most lesz először dolga kvantumszámítógéppel, idén márciusban egy kísérleti projektben már felhasználták a technológiát tízezer pekingi taxi útvonal-optimalizálásában.

Kiemelt Partnereink