Trend A repülőgépipar is felfedezi a bioüzemanyagokat

A repülőgépipar is felfedezi a bioüzemanyagokat

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.11.22 09:00

A repülőgépipar is felfedezi a bioüzemanyagokat

Sikeres próbarepülést hajtott végre az Alaska Airlines: Seattle és Washington között a kerozint környezetbarát üzemanyaggal keverték.

Hirdetés

Az autóipar után a repülésben is utat törhetnek maguknak az alternatív üzemanyagok, írja a kamionhirek.hu. A légi közlekedés a közelmúltban mérföldkőhöz érkezett, hiszen az Alaska Airlines egyik járatának tankjának ötödét környezetbarát izobutanollal töltötték fel.

A kerozinnal kevert anyagot az Egyesült Államok északi részén keletkezett erdőgazdálkodás fahulladékából állították elő: a kevésbé hasznosítható gallyak és gyökerek cellulóztartalmát használták fel a repülők hajtóműveiben is használható üzemanyag készítéséhez. Az anyag fejlesztése egy 40 millió dolláros projekt keretében valósult meg, melyben többek között a Washingtoni Egyetem kutatói is részt vettek.

Persze a repülőgépipar részéről nem a mostani az első tapogatózás a környezetbarát erőforrások után, hiszen korábban a Virgin Atlantic, a United Airlines és a FedEx is hasonló nagyságrendű kutatásokat végzett a témában. Az alapanyagváltásra azért is nagy szükség volna, mivel előrejelzések szerint a következő húsz évben a duplájára nőhet a globális légi forgalom, ez pedig megfelelő kontroll nélkül egyre súlyosabb környezeti terhet jelentene.

Kiemelt Partnereink