Trend A munkavállalók örülnének a munkahelyi koronavírus-értesítéseknek

A munkavállalók örülnének a munkahelyi koronavírus-értesítéseknek

autopro.hu/D.Á. | 2020.08.28 13:48

A munkavállalók örülnének a munkahelyi koronavírus-értesítéseknek

Fotó: Skoda Storyboard

A nyílt kommunikáció és a munkahelyi biztonság elsődleges fontosságú a világjárvány alatt. A Kronos Inc. és a The Harris Poll friss tanulmányai szerint tízből kilenc amerikai alkalmazott úgy érzi, a munkaadók kötelessége értesíteni azokat, akik kapcsolatba kerültek egy-egy fertőzött kollégával.

Hirdetés

Jobb biztosra menni

Egy több mint 1200 főt megkérdező amerikai, és egy tíz országban, 3900 dolgozóval készített felmérés azt a tévhitet kísérelte meg megcáfolni, miszerint a kontaktkutatás során a munkavállalók fontosabbnak tartják a magánszférájuk sértetlenségét, mint egészségük védelmét. A Workplace Intelligence kutatásából viszont kiderül, a dolgozók többsége (86%) különböző mértékben, de meg tudna barátkozni vele, ha munkaadójuk e célból rálátást nyerne a kontaktusokra.

Népszerűbb az otthoni munka

Tízből kilenc, otthonról dolgozó amerikai munkavállaló nem szeretne újra bejárni a munkahelyére, ha azt látja, hogy környezetében emelkedik a koronavírusos esetek száma. A munkahelyükön dolgozók kétharmada hasonlóan gondolkodik: ha nő a fertőzöttek száma, ők sem akarnak dolgozni menni.

Lehetséges módszerek

Ugyan vannak ellentétes vélemények, a kérdés már nem a kontaktkutatás szükségessége, hanem annak megvalósítási formája. A munkavállalók fele egyáltalán nem bánná, ha beosztásaikat munkaadóik e célból felhasználnák.

A megkérdezettek ugyanilyen arányban barátkoznának meg vele, ha a munkáltatóik követnék munkahelyi mozgásaikat, negyven százalék pedig esetleges mobiltelefonokat érintő módszerektől sem riadna vissza.

Az Y és Z generáció tagjai világszinten nyitottabbak a különböző módszerekre, mint az idősebbek. Hasonló India helyzete a többi országhoz képest: az ottaniak kétharmada nyitott ezen megoldásokra.

Az alkalmazottak tizennégy százalékának azonban egyáltalán nem tetszik a munkahelyi érintkezések nyomon követése.

Gregg Gordon, a Kronos ipari területének alelnöke szerint a munkavállalók megmutatták, aggódnak egészségükért a munkahelyükön, de bíznak munkaadóikban. Innentől a cégek feladata megóvni alkalmazottak fizikai és szellemi egészségét egyaránt attól függetlenül, hogy azok a járvány alatt mennyit jártak munkahelyükön – áll az Industry Week cikkében.

Kiemelt Partnereink